EPA/Vasil Donev
Krasimir Karakačanov

“Tokom srpske okupacije za vreme Tita nazivali ste sebe Jugoslovenima i to je vaše pravo, ali ne kradite našu istoriju”, izjavio je vicepremijer Krasimir Karačanov, obraćajući se zvaničnom Skoplju.

Karakačanov je za “bTV” rekao da su Bugarska i Severna Makedonija 2017.  godine potpisale sporazum koji obavezuje strane da ne iznose teritorijalne zahteve, da ne koriste jezik mržnje i ne kradu istoriju jedna od druge.

Kao odgovor na primedbu voditeljke da navedene tačke zvuče kao vrlo opšte formulacije i da Makedonci i dalje smatraju revolucionara Goce Delčeva Makedoncem, političar je rekao da mišljenje čoveka o nečemu nije uvek u skladu sa realnošću.

“Nekad su mislili da su naslednici Aleksandra Velikog”…

– Šta znači “mislimo”? Ako ja, na primer, mislim da sam Meksikanac, da li me to čini Meksikancem? Mnogi Bugari možda žele da budu Bugari, a da počnu da žive u Kaliforniji, da li ih to automatski čini Amerikancima? U međunarodnom pravu i međunarodnim odnosima ne postoji argument “mislim”. Nekad su mislili da su naslednici Filipa i Aleksandra Velikog, ali su im Grci rekli “ne, ne ne, vi niste njihovi naslednici”, i oni su se složili – rekao je vicepremijer.

Karakačanov je dodao da isto tako Skoplje ne može da iskrivljuje činjenice, nazivajući cara Samuila makedonskim carem, kada je on u istoriji poznat kao bugarski vladar. Dodao je da je i Goce Delčev bio Bugarin i da dokazi za to postoje u dokumentima Turske i SAD.

“Ideju o makedonskoj naciji stvorila je Kominterna”

Prema mišljenju političara, Severna Makedonija pokušava da progura laž da navodno Bugarska pokušava da Makedoncima oduzme pravo na samoopredeljenje.

– Ne primoravamo ih da promene svoj identitet i jezik. Govorimo im da se zovu kako god žele. Makedoncima. Tokom srpske okupacije nazivali ste sebe “Jugosrbima” ili “Jugoslovenima” – u Titovo vreme. To je vaše pravo. Ali ne treba govoriti “sebe zovem Makedoncem, jer je Goce Delčev bio Makedonac, ili je car Samuilo bio Makedonac” – rekao je Karakačanov.

On je predložio Skoplju da “kaže istinu”. Pod istinom on podrazumeva to je da je “ideju o makedonskoj naciji stvorila Kominterna 1933. godine u Moskvi”.

– Ta ideja je u Jugoslaviji zaživela zbog Jugoslovenske i Sovjetske komunističke partije. Nametali su i nasilno, s obzirom da je u samoj Makedoniji bilo pogubljeno 12-13 hiljada Bugara (misli se verovatno na događaje iz januara 1945. godine kada su tokom političkog terora Makedonije ubijani ili podvrgnuti represiji stanovnici koji su se izjašnjavali kao Bugari) – dodao je Karakačanov.

5 COMMENTS

  1. Са оваквим “српским” политичарима свако може да се понаша према нама како му се свиђа.

  2. Bugari se baš pogubili, tolika aspiracija prema Makedonija i pljuvanje Srbije, kao da su zaboravili 2 svetska rata na kojoj su strani bili i šta su radili civilima na okupiranim teritorijama. SRBIJO vadi dokumentaciju i poimenice objasni Bugarima koga su i gde ubili.

    • Upravo tako Peđa.Stizali su i do zapadne Srbije da streljaju ljude.Tako su u selu Svračkovu kod Požege streljali 5 ljudi,a jedan je uspeo da pobegne u krš,šumu.

  3. На челу те КОМИНТЕРНА-е је тада биоо Бугарин Георги Димитров и његова је идеја о стварању те ”македонске нације” коју је подржао обај убица из Грузије Стаљин.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here