EPA/Alexander Becher
Ričard Grenel

Sukobi između evropskih i američkih zvaničnika dobijaju na zamahu, nakon što su večeras oštre međusobne poruke razmenili specijalni izaslanik američkog predsednika Ričard Grenel i izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola Fon Kramon.

Fon Kramon ne veruje izjavama specijalnog izaslanika SAD za dijalog Srbije i Kosova Ričardu Grenelu da ideja o razmeni teritorija ne pripada američkom predsedniku Donaldu Trampu, već njegovom bivšem savetniku, Džonu Boltonu. Ona ovu tvrdnju Grenela naziva bajkom.

U oštrom odgovoru na post gradonačelnika Prištine Špenda Ahmetija na Tviteru, fon Kramon je rekla da lideri na Kosovu moraju da ozbiljno shvate spoljnu politiku.

“Sinoć je Ričard Grenel rekao da je razmena teritorija između Kosova i Srbije ideja Džona Boltona i lobista pa da se sada mora boriti protiv spekulacija i da to nije politika Donalda Trampa. Kada sam bio zadužen za pregovarački tim, nijedan predstavnik SAD nikada nije spomenuo razmenu teritorija”, napisao je Ahmeti.

U odgovoru na to, fon Kramon je rekla da narod ne treba više da razgovara o tim pitanjima, ali došlo je vreme da se uozbilji spoljna politika.

“Svakako, kriv je Džon Bolton što ljudi razgovaraju o razmeni teritorija. Sada se jadni Ričard Grenel mora boriti protiv ovih spekulacija… Ma nemojte. Ostavite po strani ove priče. Napokon se ozbiljno pozabavite spoljnom politikom. Došlo je vreme”, napisala je ona.

Fon Kramon se zapitala i da li je bilo rezultata iz “njegovih poslova” o sporazumima o avio i železničkom saobraćaju, i da ne može da nađe ni jedan (rezultat).

Večeras je usledio Grenelov odgovor, koji je poručio Violi fon Kramon da bi umesto da kritikuje, trebalo bi da se bavi pitanjima koja joj pripadaju, pomenuvši viznu liberalizaciju za Kosovo.

“Viola, umesto da kritikujete sve što Trampova administracija čini radi normalizacije ekonomija Kosova i Srbije, zašto se ne usredsredite na jedino što je trebalo da uradite – liberalizaciju viza za Kosovo. Žalili ste se drugima već 20 godina. Uradite svoj deo”, poručio je Grenel.

Ove izjave dolaze nekoliko dana pre sastanka predstavnika Srbije i Kosova u Sjedinjenim Državama, koji je najavljen za 27. jun.

3 COMMENTS

  1. Tako je.
    Nema potpisivanja, nema razmene. Kad tad cemo vratiti Kosovo i Metohiju.
    Ovo je sve dnevna politika, treba gledati na dalje.

  2. Na Kosovu će ostati samo jedan narod-kaže veliko proročanstvo, kad sila sa Istoka pregazi staru Evropu! Ne verujem da ću doživeti, ali mislim da će tad svet biti najzad očišćen od “više rase”, pedofila, krvopija, poremećenih duša i neznabožaca, odnosno svih potomaka Karla Velikog!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here