Novi ambasador Rusije: Nadamo se da tenzije sa Kosovom neće prerasti u krupni konflikt

0
Pixabay.com

“Pritisak Zapada na Srbiju je očigledan, SAD i njene saveznice ohrabruju Kosovo da održavaju tenzije u regionu”, izjavio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Kako je istakao, ti pritisci se bez svake sumnje osećaju prilikom pretpristupnih pregovora koje Evropska unija vodi sa Srbijom, dok Amerikanci to rade u još jačoj formi.

Pritom, naveo je Bocan-Harčenko, ne postoje nikakvi dokazi da se interesi Beograda u bilo kojoj meri uzimaju u obzir prilikom pronalaska kompromisnih rešenja.

– Zapad, a pre svega Vašington, podržava isključivo kosovske Albance, njihove vojne strukture i poteze po pitanju stvaranja vojske, koji ne samo što nisu u pravnim okvirima, već predstavljaju očiglednu nameru da se povećaju tenzije – naglasio je.

Bocan-Harčenko je takođe rekao da se Moskva nada da tenzije u vezi sa Kosovom neće prerasti u krupni konflikt.

– Nadam se da će Evropa uvideti da se situacija razvija u opasnom pravcu – ako se situacija ostavi po strani ona bi se mogla otrgnuti kontroli što bi dovelo do krupnijih sukoba – dodao je.

Ruski ambasador je kazao da se Moskva zalaže za pregovore po pitanju Kosova na osnovu dogovora između Beograda i Prištine, ali na osnovu odobrenja svetske zajednice u okviru Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Istakao je da samo takav dogovor može da stavi tačku na to pitanje i da osigura dugotrajno rešenje problema i stabilnost u regionu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here