EPA-EFE/Christian Bruna
Gerhard Karner

Posle samo nedelju dana na dužnosti novi ministar unutrašnjih poslova Austrije Gerhard Karner suočen je sa optužbama u vezi s antisemitskim izjavama.

U otvorenom pismu Jevrejska studentska organizacija zatražila je smenu ministra unutrašnjih poslova, a razlog su njegove izjave tokom predizborne kampanje.

Karnel je, naime, jednom prilikom Socijaldemokratsku partiju Austrije (SPO) optužio da „sarađuje sa gospodom iz Amerike i Izraela protiv sopstvene zemlje“, kao i da „zagađuje klimu“.

Za Jevrejsku studentsku organizaciju to je antisemitska izjava, kojom se podstiču teorije zavere o „jevrejskoj svetskoj zaveri“, a i zloupotrebljava viševekovna legenda protiv Jevreja, koji navodno „truju bunare“.

– Uvereni smo da ta osoba ne može da obavlja funkciju ministra unutrašnjih poslova i pozivamo vladu da bezbednost građana poveri umerenijim političarima – navodi se u otvorenom pismu, koje su, pored Jevrejske studentske organizacije potpisali i poznati autori Doron Rabinovici, Mihael Kelmajer, Elfride Jelinek, nekadašnja sudija Ustavnog suda Irmgard Gris, kao i predsednik Akcije protiv antisemitizma Kornelijus Obonja.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova poručuju da je ministar Karner jasno stavio do znanja u više intervjua da mu je lični prioritet delovanje protiv antisemitizma.

– Moj stav prema fašizmu je nesporan. Borba protiv antisemitizma i fašizma su moji lični prioriteti od studentskog doba  kazao je u jednom intervjuu bečkom dnevniku „Kronen cajtung“.

To što je Karner izjavljivao tokom kampanje, navodi Ministarstvo u izjavi agenciji APA, danas ne bi koristio.

Po dolasku na funkciju Karner je već bio na meti kritika zbog muzeja Engelbertu Dolfusu u opštini Teksingtal gde je bio gradonacelnik.

Naime, Dolfus je bio kancelar koji je u istorijske anale Austrije ušao zbog austro-fašizma koji je uveo između dva rata vodeći autoritarnu politiku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here