Youtube/KlanKosova
Meljiza Haradinaj Stubla

Kosovska ministarka spoljnih poslova i dijaspore Meljiza Haradinaj nije boravila tokom prošlog meseca u Izraelu, u poseti koju je najavila 22. oktobra kada je, kako je rekla, otići na poziv svog izraelskog kolege kako bi finalizirala pitanje priznanja Kosova od strane Izraela, izveštava Koha.

Ipak, razloge zbog kojih ta poseta nije realizovana nisu želeli da saopšte za Kohu ni u kosovskom Ministarstvu spoljnih poslova.

Takođe, ni izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova nije objavilo detalje ove posete upućujući Kohu da se obrati kosovskim institucijama.

– Što se tiče poseta ministra, predlažem da se obratite kosovskom Ministarstvu spoljnih poslova – kaže se u odgovoru portparola izraelskog Ministarstva spoljnih poslova Nizar Amera.

Stručnjaci za spoljnu politiku imaju različite poglede na finalizaciju priznanja od strane Izraela. Visar Džembazi iz “Demokratije za razvoj” kaže da sastanci po ovom pitanju nisu prioritet Izraela, dodajući da bi poseta kosovske ministarke Haradinaj Stuble uticala na realizaciju preuzete obaveze.

– Ova poseta bi bila dobrodošla zbog činjenice da bi konkretizovala i finalizirala sve tehničke aspekte, ali treba imati na umu da ti sastanci ne zavise samo od kosovske, već i od izraelske strane jer priznanje Kosova ili bilateralni odnosi nisu prioritet za Izrael – rekao je Džambazi.

Prema Emiru Abrašiju, najavljena poseta ne bi trebalo da bude održana dok ne dođe do promena američke administracije.

Abraši kaže da se ne može isključiti mogućnost da Amerika, koju predvodi Džo Bajden, ima drugačiji pristup.

– Republika Kosovo trebalo bi da sačeka još mesec dana, verovatno odlažući posetu Izraelu jer se očekuje dolazak nove američke administracije, kako bi se video novi pristup koji će SAD imati prema Izraelu. Nije isključena mogućnost da administracija Bajdena vrati američku administraciju u Tel Aviv i da će poštovati dve rezolucije UN o statutu Jerusalima i faktičkom priznanju Tel Aviva kao glavni grad. Ako se tako nešto dogodi, onda Republika Kosovo ne bi trebalo da se upušta u takve egzibicije i otvara ambasadu u Jerusalimu, posebno s obzirom na činjenicu da je spoljna politika Evropske unije usmerena ka nepriznavanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela – kaže Abraši, istraživač u “Demokratija plus”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here