Novi detalji Bjankijeve nesreće: Nije dovoljno usporio

0

Teški uslovi umalo ga koštali života: Žil Bjanki 

 

Bjanki je proveo mesec i po dana u komi i tek nedavno je prebačen u Francusku, gde nastavlja lečenje, ali je njegovo stanje i dalje kritično.

 

“Bjanki nije usporio dovoljno da bi izbegao mogućnost da izgubi kontrolu na istom delu staze kao Zutil”, stoji u izveštaju.

 

U izveštaju, koji je sastavila desetočlana komisija, nagoveštava se i da je sistem kočenja u bolidu možda sprečio Bjankija da zaustavi motor, pa je tako samo ubrzao njegov sudar sa kranom. Taj sistem nije bio kompatibilan sa onima koji su u bolidima Formule 1, koji omogućava gašenje motora ako vozač u isto vreme pritisne i kočnicu i gas. Po izveštaju, to je možda uticalo na brzinu po kojoj je Bjanki udario u kran.

 

"Tokom dve sekunde kada je Bjankijev bolid napuštao stazu i izletao, pritiskao je i gas i kočnicu, koristeći oba stopala. To je osmišljeno da bi se motor isključio, ali je obrtni momenat uticao an sve to, pošto on kontroliše sistem zadnjih kočnica. Bjankijeva Marusija ima jedinstven dizajn tih kočnica, koji nije kompatibilan sa tim podešavanjima. Činjenica da taj sistem nije isključio motor, što je vozač tražio, možda je uticala na jačinu njegovog udara, ali nije moguće to potvrditi sa sigurnošću. Međutim, moglo je da se desi da je Bjankiju odvuklo pažnju sve što se dešavalo, da su se blokirali prednji točkovi i da nije mogao da upravlja bolidom da bi izbegao kran. Bjankijeva kaciga je udarila donji deo krana, a zbog jačine udarca, došlo je do teških povreda", dodaje se u izveštaju.

 

 

Izveštaj je takođe oslobodio odgovornosti direktora trke Čarlija Vajtinga oko njegove odluke da ne pozove bezbednosno vozilo na stazu dok se Zutilov bolid ne iznese sa staze.

 

"Odluke donete posle Zutilove nesreće su u skladu sa pravilima i njihove interpretacije posle 384 incidenta u poslednjih osam godina. Nije bilo potrebnog razloga za što bi bezbednosno vozilo izašlo na stazu pre ili posle Zutilove nesreće", ističe se u izveštaju, u kojem je odbačena ideja zatvorenih kokpita, koji bi možda umanjili ozbiljnost Bjankijevih povreda.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here