Youtube/Al Jazeera Balkans
Rudnik Soko

Direktor Opšte bolnice u Aleksinac doktor Goran Vidić kaže da su četiri ekipe Doma zdravlja Aleksinac na terenu, kao i ekipe iz Zaječara i Knjaževca koje su uključene.

Navodi da je u Opštoj bolnici u Aleksincu zbrinuto 18 povređenih rudara – 15 sa lakim povredama, dvojica sa povredama lakta i jedan sa serijskim prelomom pet rebara, ali da je i on van životne opasnosti.

– Svi pacijenti koji nisu hitni i operacije koje su planirane su otkazani, pacijenti su pušteni, mobilisali smo i ostala odeljenja u zgradi. U ovom trenutku mi nemamo problem sa kapacitetima – dodaje doktor.

Ističe da su u kontaktu sa upravom rudnika i da je 49 rudara bilo u smeni.

– Teška je situacija ovde, tu je i rodbina, ljudi su uznemireni. Nama nije nažalost prva nesreća. Aleksinac i okolina su poznati po tome, to se sada ponovilo – navodi Vidić.

Rudnik Soko bavi se iskopavanjem mrkog uglja.

Ovo nije prva nesreća koja se dogodila u tom rudniku, gde je 16. januara 1998. došlo do eksplozije metana, a tada je stradalo 29 rudara, dok je isto toliko teže ili lakše povređeno.

U Nišu zbrinuta dva rudara

Direktor UKC Niš doktor Zoran Perišić kaže da su za sada u toj zdravstvenoj ustanovi zbrinuta dvojica rudara, oba sa povredama grudnog koša.

– Imamo najavu dolaska jedne veće gupe – između 20 i 30 povređenih rudara, tako da će oni biti svi pregledani i vrlo verovatno zbrinuti u Kliničkom centru. Svi će dobiti najbolju medicinsku negu, u to ne treba sumnjati – dodaje doktor.

Ističe da imaju kapacitete i da su sve službe spremne.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here