Novi Foklandski rat zbog nafte?

0

Kada se vodio prvi rat na kamenim ostrvima su živeli samo pingvini. U međuvremenu je Britanija od arhipelaga napravila turističku destinaciju

 

Istovremeno, dodaje list, Argentina je za svoj zahtev da Britanija prekine traganje za naftom u priobalnim vodama dobila podršku bez presedana latinoameričkih zemalja, okupljenih na samitu u Meksiku.

 

Iako obe strane odbacuju mogućnost obnavljanja oružanog sukoba oko ostrva, "Tajms" saznaje da je u to područje upućena jedna britanska podmornica, dok će fregata "Jork" u vodama Foklanda ostati do daljeg.

 

Britanija je, uz to, prošle godine diskretno ojačala vazdušne snage stacionirane na ostrvima, preneo je Bi-Bi-Si.

 

"Tajms" u uredničkom komentaru pod nalovom "Ruke dalje" piše da su Foklandska ostrva britanska, nastanjena Britancima i da će tako i ostati.

 

Zbog jedinstvene podrške Latinske Amerike Argentini i ćutanja SAD, Britanija je danas diplomatski slabija nego 1982, ali su ostrva, napominje "Tajms", vojno mnogo jača. Arhipelag više nije pusta, nebranjena meta, već uspešna i bogata turistička destinacija, koju obezbeđuje više od 1.000 vojnika, sa vazduhoplovnom bazom, četiri lovca bombardera i najmodernijim elektronskim sistemom za upozoravanje.

 

Ako žitelji Foklanda žele da istražuju naftu, to je njihovo pravo, a Argentini bi bilo bolje da sa Britanijom pregovara o podeli eventualnog profita, smatra "Tajms".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here