Novi grafiti ISIS-a na Visokim Dečanima

0

Novi grafiti osvanuli na manastirskoj kapiji
 

"Jutros smo primetili još jedan ISIS natpis na manastirskoj kapiji mnogo bliže crkvi. Sramota", napisao je Janjić na svom Tviter nalogu i postavio fotografiju na kojoj se vidi grafit ispisan crvenom bojom – ISIS i AKSH.

 

Na pomoćnim objektima u manastirskom imanju u Visokim Dečanima juče su ispisani grafiti "ISIS – Islamska država Iraka i Sirije", Kalifat dolazi, Oslobodilačka vojska Kosova UČK i Albanska nacionalna armija AKSH.

 

Grafiti ISIS u Visokim Dečanima!

 

Najbliži grafiti su na baštenskoj kućici, koja se nalazi na oko 300 metara od manastirske crkve, dok su ostali ispisani po objektima u krugu od oko 500 metara.

Janjić je sinoć rekao da su monasi zabrinuti i šokirani zbog prijetećih grafita na objektima u manastirskom imanju i da očekuju još intenzivnije mjere bezbjednosti Kfora i kosovske policije.

 

"Pojava islamističkih grafita i dovođenje u vezu sa UČK, natpisi koji izgledaju kao pokušaj pisanja na arapskom jeziku na prostoru na kojem svakodnevno radimo, pokazuju da ljudi takvih namera mogu da uđu na manastirsko imanje", rekao je Janjić.

 

KFOR: Manastir zajednička vrednost za sve ljude

Komandant Kfora general Frančesko Filjuolo osudio je u ponedeljak ispisivanje poruka mržnje na manastiru Visoki Dečani, saopštio je Kfor.

 

Filjuolo se sastao danas sa igumanom manastira Savom Janjićem i predsednikom opštine Dečani Rasimom Seljmanajem u manastiru Visoki Dečani, navodi se u saopštenju.

 

Oni su izrazili žestoko negodovanje zbog ispisivanja parola mržnje i dodali da će nastaviti da se zauzimaju za međuetničku toleranciju i koegzistenciju svih verskih i etničkih zajednica.

 

Tokom posete, regionalni komandir Kosovske policije u Peći, izjavio je da je istraga u toku i da se istraga sprovodi u tesnoj saradnji sa Regionalnom jedinicom za operativnu podršku.

 

Filjuolo je dodao da "manastir predstavlja zajedničku vrednost za sve ljude na Kosovu i da bi svi trebalo da ga poštuju i da doprinesu njegovom očuvanju".

"Kfor će nastaviti da štiti manastir", naveo je italijanski general.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here