commons.wikimedia/Administration of the President of the Republic of Bulgaria
Bivši predsednik Bugarske Rosen Plevnelijev

Rusija vodi hibridni rat na Balkanu, a Sofija “svojim ćutanjem pomaže agresoru da poveća svoj uticaj”, izjavio je bivši predsednik Bugarske Rosen Plevnelijev na okruglom stolu Centra za istraživanje demokratije, posvećenom uticaju Rusije u Evropi.

Prema Plevnelijevu, bugarsko rukovodstvo ne komentariše informacije o ruskim špijunima. On je pozvao Evropsku uniju da „otvori oči“ i da ne čeka da se demokratija u drugoj zemlji nađe u opasnosti.

– Koju zemlju je još potrebno destabilizovati? Kojoj još zemlji treba ukrasti demokratiju da bi svi otvorili oči i videli da se odvija hibridni rat? – zapitao se on.

Ruslan Stefanov, predstavnik Centra za demokratiju, takođe smatra da Bugarska „gura glavu u pesak“.

– S obzirom na činjenicu da je rusko prisustvo u Bugarskoj tako snažno i očigledno, mi ne preduzimamo nikakve mere. Ali ono što više zabrinjava je da mi nemamo pojma o veličini te pretnje. Pošto je Rusija rekla da joj NATO predstavlja pretnju, a naša država je članica NATO-a, naravno da je potrebno proučiti sve aspekte kulturnog, medijskog i ekonomskog uticaja na političke stranke. Nisam video takvu analizu u našim službama – ocenio je Stefanov.

Događaju su prisustvovali savetnik bivšeg američkog potpredsednika Džoa Bajdena i bivši direktor CIA Majkl Karpenter, bivši bugarski ministar energetike Trajčo Trajkov, bivši ambasador Bugarske u Rusiji Ilijan Vasilijev i direktor jednog odeljenja Centra za istraživanje demokratije Ruslan Stefanov.

Podsetimo – u septembru je predsednik bugarske organizacije „Rusofili“ Nikolaj Malinov optužen za špijunažu u korist Rusije. Krajem oktobra tužilaštvo zemlje takođe je saopštilo da se zaposleni u ruskoj ambasadi bavio obaveštajnim poslovima u Bugarskoj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here