EPA/Koca Sulejmanović
Novi Pazar

Gradski štab za vanredne situacije u Novom Pazaru doneo je naredbu o hitnoj nabavci za potrebe zdravstvenog sistema u ovom gradu, zbog širenja koronavirusa. U nabavci je između ostalog navedeno da se nabavi 20 limenih sanduka i 200 džakova za posmrtne ostatke.

Načelniku Gradske uprave za izvorne i poverene poslove da u najkraćem mogućem roku izvrši hitnu nabavku za potrebe zdravstvenog sistema u Novom Pazaru usled širenja zarazne bolesti Kovid19, bez obzira na vrednost nabavke.

Tako su se u nabavci među sedam stavki, našle i dve koje su zabrinule javnost u Novom Pazaru. Nabavka 20 limenih sanduka, i džakova za posmrtne ostatke, i to 200 komada crnih i belih, samo je još više iskreirala nedovoljno objašnjenu situaciju u bolnici u Novom Pazaru i broju zaraženih i umrlih iz ovog dela Srbije.

nabavka, novi pazar Izvor: Printscreen

Zavod za javno zdravlje u Novom Pazaru se zadnji put javnosti obratio još pre tri dana. Tada je direktor Šefadil Spahić rekao da je epidemiološka situacija u ovom gradu nestabilna, ali pod kontrolom.

On je na konferenciji za novinare kazao da se porast broja inficiranih koronavirusom beleži poslednjih 20 dana, a da su glavni krivci za to brojni kontakti i nepoštovanje preporučenih mera.

“Dešavalo se da imamo jednog zaraženog koji je bio u kontaktu sa 84 osobe, od kojih su njih 24 bile pozitivne. Teško je samo ‘pohvatati’ sve kontakte, a gde je lečenje zaraženih i zaštita zdravstvenog sistema, radnika”, rekao je Spahić.

Portal “Sandžak press”, piše da se tek sada se krenulo sa formiranjem Respiratornog centra i izgradnjom instalacija potrebnih za njegovo puštanje u funkciju.

“Ovaj proces mogao bi da potraje više od sedmicu dana. Trenutno su u funkciji tri transportna respiratora. Kada je reč o broju pacijenata sa težom kliničkom slikom trenutno ih je više od stotinu smeštenih u pet odeljenja bolnice”, navodi ovaj portal.

Štab za vanredne situacije Novog Pazara u subotu je doneo odluku o zatvaranju svih zabavnih parkova za decu, skraćenja radnog vremena do 19 časova svih trgovinskih radnji i marketa, frizerskih salona, pekara, mesarskih radnji i ostalih uslužno-zanatskih objekata.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here