Vesti

Doktor veterinarske medicine Ana Vasić iz Instituta za medicinska istraživanja u Beogradu objašnjava za “Vesti” da je cilj porodičnog odlaska u inostranstvo bilo njeno usavršavanje u naučnom smislu, u jednom od najprestižnijih veterinarskih instituta u svetu.

– Doktorirala sam na Fakultetu veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu na temi u vezi sa virusom Zapadnog Nila. Prilika koja mi se ukazala i želja za daljim proučavanjem virusa koje prenose insekti, posebno virusa Zapadnog Nila i njihovih vektora-komaraca me je, posle završenih doktorskih studija na Fakultetu veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu, odvela u Nemačku u Friedrić-Loeffler
Institut – priča Ana Vasić.

Izazov je, prema njenim rečima, bio naučni, ali i porodični, pošto su s njom krenuli suprug i dve male ćerke.

– Želeli smo da vidimo kakav je način života u Nemačkoj i da vreme mog naučnog usavršavanja, za koje nismo unapred postavljali granice, provedemo zajedno. Bili smo tri godine na prelepom severu Nemačke, na obali Baltičkog mora. Pored toplog prijema ljudi koji tamo žive, od kojih smo s mnogima i danas u kontaktu, vreme provedeno tamo nam je približilo nemačku kulturu i jezik – prenosi nam utiske.

Odlučili su, kako kaže, da se vrate u Srbiju iz porodičnih razloga i uz podršku Ministarstva za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj Srbije.

– Iako ne isključujemo mogućnosti kraćih studijskih boravaka u inostranstvu, naša je odluka da porodično ostanemo u Srbiji, gde postoji prostor da se stečena znanja i iskustvo primene. Upravo tu je bio ogroman doprinos programa povratka eksperata koju sprovodi GIZ, koji mi je, između ostalog, omogućio nabavku opreme, preko potrebne radi daljeg rada i prenosa znanja stečenog u Nemačkoj – rekla je Ana Vasić.

Zajednički rad

Dr Ana Vasić objašnjava da je za postojanje programa povratka eksperata i oblike podrške koju GIZ nudi saznala po povratku u Srbiju.

– Od tog trenutka, proces konkurisanja i dobijanja podrške je bio brz. Stručnost, profesionalnost i spremnost na zajednički rad na postavljenim ciljevima projekt-menadžera Programa migracije i dijaspora Snežane Antonijević i tima saradnika GIZ-a su bili od velike pomoći u procesu prilagođavanja istraživanja uslovima naučnog rada u Srbiji – kaže ona.

SUTRA – Novi poduhvat nemačkog GIZ (3): Povratak nije lak