Novi pristup novoj generaciji

0

R. Lukić
Sve spremno: Blagoslovio sveštenik Aleksandar Perković
 

A nije tu nova samo predstava koju su izvela deca i koja podseća na "Vertepa", već je nov pristup kojim autorka Slavica Tomašević deci rođenoj i odrasloj u Nemačkoj želi da približi srpsku veru i razjasni razliku između materijalnog i duhovnog bogatstva.

Cela radnja događa se na prigodno dekorisanoj pozornici sa istaknutom ikonom Bogorodice sa novorođenčetom u naručju, a razlika između materijalnog i duhovnog izražena je kroz razgovor školskih drugarica Srpkinje Milice i Nemice Lene.

Mogu i drugi

– Ako bilo koja škola , crkva ili kakva druga obrazovna grupa želi da prikaže našu božićnu priču rado ćemo im poslati tekst i pomoći scensku realizaciju – kaže Slavica Tomašević autorka nove Božićne priče i rukovodilac dečje radionice "Lazar" u Kaselu.

Lena priča o skupim i modernim poklonima, a Milici je teško da joj objasni da i pravoslavci imaju poklone, ali nešto skromnije. Milicu iz procepa između maminog "sine nije sve u poklonima" i Leninog "šta si ti dobila?" u drugom činu spasava anđeo, koji se pojavio pošto je Lena spomenula ime Božje.

Odvođenjem devojčica u svet u kojem je Hristos rođen, pesmama i delovima tekstova vladike Nikolaja Velimirovića autorka, deci uspeva da približi i objasni božićnu poruku, kojom se duhovno stavlja iznad materijalnog, jer i Isus jest car, ali bez zlatnog prestola, dvorca i viteške vojske.

U predstavi se kao i u poznatom "Vertepu" pojavljuju pastiri, anđeli zvezda vodilja i mudraci, ali je autorka kroz priču u kojima, umesto cara Iroda, glavne uloge imaju devojčice Milica i Lena, povezala današnje vreme s vremenom u kojem je Hristos rođen.

R. Lukić
Grančice delio otac Aleksandar
 

Vremena su se promenila, a i vrednosti, a ako je autorka u vešto komponovanoj priči želela da ukaže i na problematiku očuvanja nacionalnog identiteta, srpske dece koja se rađaju i odrastaju u stranoj sredini, onda je u tome i uspela. Videlo se to i po kritikama i dugom aplauzu kojim su mladi umetnici nagrađeni u velikoj sali srpskog hrama u Kaselu.
 

Realizatori

Delo je na scenu postavila autorka Slavica Tomašević koreograf i učiteljica dečje radionice "Lazar", a realizaciju su pomogli roditelji i crkveno osoblje na čelu sa sveštenikom Alksandrom Perkovićem.
U predstavi su oduševili mali umetnici: Magdalena Slavnić (Lena), Anastazija Pantić (Milica ), i u ostalim ulogama Jovana i Maksim Tomašević, Katarina Kijurski, Milijana Mijatović, Marta Stojanović, Teodora i Sofija Grmusa, Lazar, Jovana i Arsenije Janjić, Milica Perković, Pavle Janjić, Strahinja Stanojković, Milica Perković, Luka Čivčija i Damjan Baralić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here