Youtube/RTS
Protest građana u Šidu

“Mi razumemo njihovu muku, ali ne možemo da budemo zatočenici u svom gradu”, kažu meštani Šida koji su protestnim okupljanjem ukazali na probleme i incidente sa migrantima.

Očekuju od nadležnih da vrate sigurnosti i bezbednost u njihovu opštinu.

Oko placa žica, trake i upozorenja, a na salašu prvom do migrantskog centra u Adaševcima alarm i reflektori. Da bi zaštitio i kuću i okućnicu, Milenko Gićanov se od pištaljke i megafona ne odvaja.

– I danju i noću upadaju, dolaze, otklapaju košnice, vade remove sa medom, rasturaju košnice bukvalno, pojeli su šest tona kukuruza, baštu, voćnjak uništili, sve je policijski zapisano, treća, četvrta godina to već traje – žali se Milenko Gićanov iz Adaševaca.

Problema je sve više od kada je vojska otišla iz opštine, ponovo se okupljaju i pale napuštene kuće, ima ih svuda i po selima i u gradu, kažu meštani Šida zabrinuti za bezbednost.

– Strepim za svoju decu, oni konstantno remete naš mir, upadaju u naše domove, pljačkaju i dosta je incidenata bilo – kaže jedna građanka.

Predrag Danilović, predstavnik omladine Šida, iznosi zahteve građana.

– Naši zahtevi su da se svi ilegalni migrant sklone sa ulica, da se redukuje broj migranata sa kapacitetima naše opštine, da se podhitno vrati Vojska jer smo itekako bli sigurni kada je Vojska štitila te prihvatne centre i da se nevladima organizacija ‘No name kichen’ podhitno iseli da teritorije opštine i Republike – ističe Danilović.

U tri migrantska centra u opštini sa oko 30.000 stanovnika smešteno je 1.900 migranata. U Šidu ih je 250. Broj ilegalnih koji svakodnevno pokušavaju da pređu granicu se ne zna.

– Do sada smo vrlo retko imali pritužbe policije na naše korisnike, uglavnom su vinovnici tih incidenata migranti koji se nalaze u tranzitu i koji se retko pojavljuju u centrima ili odbijaju da uđu u system koji je organizovala država – smatra Vladimir Šulović, šef smene u prihvatnom centru Šid stanica.

Zahteve sa protestnog skupa i šetnje, zabrinuti meštani Šida uputili su Komesarijatu za izbeglice i lokalnoj upravi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here