Novi Sad: Štrajk u javno-komunalnim preduzećima

0

"Pošto pregovori o osnovnom i ostalim zahtevima nisu uspeli, štrajk u javno-komunalnim preduzećima će početi u 8 sati ujutro, a u 10 sati će radnici protestovati ispred Gradske kuće", rekao je Tanjugu sekretar Odbora sindikata zaposlenih u stambeno-komunalnoj oblasti Dragan Frček.

Prema odluci Skupštine grada, masa zarada zaposlenih u svih 15 javno-komunalnih preduzeća smanjena je za 10 odsto zbog negativnih posledica globalne ekonomske krize i radi racionalnijeg poslovanja.

Otuda su krajem 2009. u Gradskom odboru sindikata najavili štrajk ukoliko ta odluka ne bude promenjena ili zamrznuta.

Pregovarački tim sindikata zaposlenih u stambeno-komunalnoj delatnosti postavio je gradskoj vlasti još nekoliko zahteva, među kojima je i nastavak pregovora o zaključivanju opšteg kolektivnog ugovora u toj oblasti, koje je, kako ističu sindikalci, gradska vlast samoinicijativno otkazala.

"Pošto je na osnovu Zakona o štrajku, Grad odredio ogroman minimum procesa rada i koji mora da bude poštovan u vreme štrajka, od čak 70 posto, prinuđeni smo zbog toga da menjamo taktiku i da od utorka protestujemo svakog dana u 15 sati", do ispunjenja naših zahteva, rekao je Frček.

 

Nepotreban štrajk!?

Član Gradskog veća i šef pregovaračkog tima gradske vlasti Milan Đukić potvrdio je Tanjugu da dogovor sa predstavnicima zaposlenih u javno-komunalnim preduzećima nije postignut i dodao da je svako ostao na svojim pozicijama.

" Grad je s rukovodstvima tih preduzeća utvrdio minimum procesa rada i "očekujemo da će svi redovni poslovi biti obavljeni i građani neće trpeti posledice štrajka", rekao je Đukić.

Đukić je napomenuo da sindikat ima legitimno pravo da traži ispunjenje svojih zahteva, ali je ocenio da štrajk u ovom momentu i u ovim uslovima nikome nije bio potreban.

Đukić je dodao da je zbog opšte ekonomske situacije neizvesno u kom vremenskom periodu bi zarade zaposlenima u javno-komunalnim preduzećima mogle da budu vraćene na raniji nivo.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here