pixabay.com

Koalicija zakonodavaca iz osam zemalja pokrenula je novi međuparlamentarni savez čiji je cilj da se suzbije pretnja koju predstavlja rastući uticaj Kine.

Međuparlamentarna alijansa – koju čine predstavnici Velike Britanije, Japana, Kanade, Norveške, Švedske, Nemačke, Australije, SAD – utvrdila je da je međunarodna saradnja neophodna kako bi se borili protiv onoga što smatraju pretnjom demokratskim vrednostima, koju predstavlja Peking.

Grupa je navela u izjavi da ima za cilj da „stvara odgovarajuće i koordinisane odgovore i da želi da pomogne u stvaranju proaktivnog i strateškog odgovora na pitanja koja se tiču Narodne Republike Kine“.

Kopredsedavajuće grupe čine, između ostalih, američki republikanski senator Marko Rubio i demokratski senator Robert Menendez, bivši japanski ministar odbrane Gen Nakatani, član Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Mirijam i dobro poznati britanski konzervativni poslanik Ijan Dankan Smit.

“Došlo je vreme da se demokratske zemlje ujedine u zajedničkoj odbrani naših zajedničkih vrednosti. Drago nam je što sam predsedavao Interparlamentarnim savezom o Kini”, tvitnuo je Dankan Smit.

U video-izjavi koju je iznela grupa, oni kažu da „Kina pod vlašću Komunističke partije Kine predstavlja globalni izazov. On će definisati naredni vek. To je izazov koji se tiče svih nas. Ovaj izazov će nadmašiti vlade i uprave i prevazilazi partijsku politiku. Ono što smo verovali o usponu Kine, više ne odgovara realnosti. Mislili smo da će se Kina vremenom otvoriti. To se nije dogodilo.“

Komentarišući novi savez, visoki kineski diplomata u izjavi za BBC je rekao da on predstavlja „pogrešno tumačenje kineske spoljne politike i pogrešno tumačenje trenutne svetske situacije. Kina je snaga za pozitivne promene“.

Formiranje saveza dolazi u kritičnom trenutku u međunarodnim odnosima Kine i brojnih zapadnih zemalja.

8 COMMENTS

  1. Zapadne drzave se terminom demokratije u komunikacijama koriste kao medjunarodnom monetom koja je nepotrosiva i u svim vremenima i epohama.

  2. Чудна ова планета. Ту су и Швеђани. Данас им сметају Кинези зато што су Кинези власници шведских фабрика аутомобила Volvo и SAAB. А све је почело 1980 године кад су Швеђани (први пут на западу) бесплатно школовали 10 кинеза на Краљевском Универзитету у Стокхолму. Један од њих је студирао на машинском, смер за аеронаутику. Данас Срби купују дронове из Кине.

  3. Kina im kriva, a vecina iz ovog udruzenja i pored silne demokratije i pameti imaju najveci broj umrlih od korone, a najvecem procentu su stara lica – njihovi roditelji. Toliko o postovanju.

  4. U podpunosti se slažem sa ovim Državama. Kada bih Kina osvojila svet ona bih nas totalno ugnjetavala.
    I pravila Diktaturu celom svetu što se i sada oseća.

  5. TAKO JE. TREBA URNISATI TE ĐAVOLE KINESKE. SOTONSKI REŽIMSKI SISTEM KOJI VLADA U TOJ ZEMLJI. DEMONI KOJI VODE TU ZEMLJU. KOJA IMA NAJ VIŠE LJUDI A NIJE NAJ VEĆA(geografski) zemlja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here