J. Gajeskov
Milan Jovanović, Ljuban Todorović i Đorđe Grubišić na gradilištu ispred doma SNO

Nakon velikih februarskih poplava u jugozapadnim predelima Sidneja, među objektima koji su se našli pod vodom bio je i prvi dom Srpske narodne odbrane u Kenli Vejlu.

Oštećen je pod u velikoj sali i restoranu, pa je uprava na čelu sa agilnim predsednikom Đordem Grubišićem ovih dana prionula na težak posao, ne samo na sanaciji posledica poplava već i na drugim radovima koji su važni za održavanje zgrade.

Prošle subote posetili smo ovaj naš srpski dom kako bismo čuli i zabeležili šta se trenutno ovde radi.

– U ovoj fazi radova zaokupljeni smo nastojanjem da preuredimo pod i celu veliku salu našeg doma, zatim preuređenjem bara u restoranu, ostave za suđe, ulaza u restoran, kao i izgradnjom i proširenjem nove pokrivene pušačke zone ispred restorana i drugih radova – kaže za „Vesti“ predsednik ove naše nacionalne organizacije Đorde Grubišic i nastavlja:

– Pandemija korona virusa sprečila nas je da započete radove završimo ranije. Planirali smo da 13. juna na 55. godišnjicu od otvaranja doma, priredimo veliko slavlje, ali eto nije nam se dalo. Daće Bog da uskoro završimo trenutno započete radove i vlasti popuste restrikcije zbog pandemije, pa ćemo se pobrinuti da naše članove i prijatelje dočekamo u preuređenoj sali, restoranu i ostalim prostorijama doma Srpske narodne odbrane – kaže naš sagovornik.

Kako saznajemo, za pomenute radove potrebna je materijalna i finansijska pomoć ne samo članova SNO već i njenih prijatelja i članova srpske zajednice Sidneja i okoline.

Svaka pomoć dobrodošla

Ukoliko želite da na bilo koji način pomognete završetku radova u domu Srpske narodne odbrane, kontaktirajte Đorda Grubišica na tel. 0405 447 873 u Sidneju.
Svaka materijalna, finansijska i pomoć u dobrovoljnom radu su dobrodošle.

Posvećen srpskoj deci Australije

Svečano otvaranje i osvećenje prvog doma Srpske narodne odbrane u Australiji na adresi 56-58 Bareena St, u sidnejskom predgradu Kenli Vejl obavljeno je 13. i 14 juna 1965. godine, od strane Leslija Berija, tadašnjeg federalnog ministra za smeštaj u prisustvu preko 1.500 Srba, a osvećenje je obavio prota Slavko Nicetin uz sasluženje oca Živka Popovica.

Na ulazu u domu SNO u Kenli Vejlu stoji ploča na srpskom i engleskom jeziku sa sledećim natpisom: „Ovaj dom posvećen je srpskoj deci i Srbima palim za Krst časni i slobodu zlatnu, od Kosova do današnjeg dana. Ovaj dom podiže Srpska Narodna Odbrana u Australiji sa svojim prijateljima“.

Pa, dobrodošli na budućim društveno-kulturnim i prosvetnim aktivnostima u ovoj našoj srpskoj kući u Sidneju.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime