epa/KEVIN DIETSCH / POOL
Predsednik SAD Donald Tramp

Američki mediji objavili su video-snimak koji je navodno zabeležen na večeri predsednika SAD Donalda Trampa u Vašingtonu 2018.

Događaju su prisustvovali biznismeni Lav Parnas i Igor Fruman, koji su povezani sa Trampovim advokatom Rudolfom Đulijanijem.

Snimak traje skoro sat i po, a njegov autor je nepoznat. Tokom razgovora, čovek kojeg učesnici razgovora nazivaju Donald hteo je da sazna koliko dugo će Ukrajina moći da se suprotstavlja Rusiji bez američke pomoći.

Tokom diskusije Tramp je upitao osobu koja bi mogla da bude Parnas koliko dugo bi Ukrajina mogla da izdrži borbu protiv Rusije.

„Bez nas ne mnogo dugo“, čuje se kako odgovara Parnas, dok druga osoba dodaje „oko 30 minuta“.

Nekoliko meseci kasnije, Tramp je ukinuo vojnu pomoć Ukrajini.

Zatim se razgovor dotakao mogućnosti opoziva tadašnje američke ambasadorke u Kijevu Meri Jovanović, jer ona, prema rečima jednog od učesnika razgovora, otvoreno govori o koristi mogućeg Trampovog opoziva.

„Izbacite je sutra. Ne zanima me. Uradite to, ok“, čuje se kako Tramp govori na snimku, prenosi CNN.

Meri Jovanović je razrešena dužnosti u maju 2019. zbog gubitka poverenja predsednika. Jovanovićeva tvrdi da je protiv nje vođena koordinirana kampanja, a sam Tramp je vršio pritisak na Stejt department, tražeći njenu ostavku.

Prošlog oktobra, biznismeni Parnas i Fruman optuženi su za narušavanje zakona u organizovanju lobističkih aktivnosti. Oni se, između ostalog, sumnjiče da su pokušavali da izdejstvuju ostavku Jovanovićeve sa mesta ambasadora u Kijevu

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime