pixabay.com
Velika Britanija

Zbog pojave novog soja korona virusa u Velikoj Britaniji, ova ostrvska zemlja postaje sve izolovanija kako od Evrope tako i od ostatka sveta.

Evropsko kopno postepeno zatvara svoje granice sa Velikom Britanijom zbog mutacije virusa. Svi saobraćajni pravci prema Velikoj Britaniji su u velikoj meri zatvoreni.

Belgija i Holandija su prve prekinule vazdušni i drumski saobraćaj s Britanijom, a njihov primer sledile su Nemačka, Francuska, Austrija, Italija, Ceška, Litvanija, Poljska i Bugarska, prenosi Dojče vele.

Nemačko ministarstvo saobraćaja izdalo je zabranu sletanja avionima koji dolaze iz Velike Britanije i Severne Irske.

Francuska je zabranila teretni i putnički saobraćaj sa Britanijom zbog novog soja korona virusa koji je pronađen u Engleskoj, a britanski ministar saobraćaja Grant Šaps apeluje na pronalaženje rešenja.

Francuska je ranije prekinule vazdušne veze sa Britanijom što je učinila i većina drugih zemalja EU, a francuski ministar zdravlja Olivije Veran danas je rekao da je moguće da novi soj koronavirusa već cirkuliše tom zemljom, iako ga testovi nisu utvrdili.

Britanska robna razmena sa Evropom je zaustavljena nakon što su Francuzi zatvorili tunel ispod kanala Lamanš. Britanski lanac supermarketa Sejnzberi je upozorio da bi uskoro rafovi mogli da budu poluprazni, ukoliko se brzo ne obnovi transport sa Evropom, preneo je Rojters.

Situacija u vezi s teretnim saobraćajem veoma je teška pošto su vozači kamiona trenutno zaglavljeni u Velikoj Britaniji nakon što su evropske zemlje prekinule transportne veze zbog novih strahova od Covid-19 postaje katastrofalna.

Mnoge zemlje poput Slovačke i Grčke uvele su obavezan karantin za putnike koji dolaze iz Britanije, a Rumunija je obustavila letove, baš kao i Argentina, Čile i Salvador.

Rusija obustavlja letove s Velikom Britanijom od ponoći 22. decembra na nedelju dana, objavio je operativni štab za borbu protiv širenja koronavirusa.

Hrvatski premijer Andrej Plenković u nedelju je saopštio da Hrvatska privremeno, na 48 sati, prekida vazdušni saobraćaj sa Velikom Britanijom zbog novog soja korona virusa identifikovanog u toj zemlji, a Severna Makedonija odlučila je danas da do kraja godine zabrani letove ka i iz Velike Britanije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here