Tanjug/AP

U Austriji je novi soj koronavirusa, britanska mutacija (B.1.1.7.), potvrđena u 46 od 53 analiziranih uzoraka iz pokrajina Tirol, Beč i Salcburg, saopštila je Akademija nauka Austrije (OeAW).

Pored toga su iznenađujuće visoke koncentracije novog soja otkrivene u postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda kanalizacije u Salcburgu. Vrednost je tamo dostigla čak 50 odsto otkrivenih koronavirusa.

– Aktuelno potvrđeni slučajevi novog soja B.1.1.7.u Austriji pokazuju da je, kao i u celoj Evropi, visokozarazna varijanta stigla i kod nas – istakao je ministar zdravlja Rudolf Anšober.

Prema njegovim rečima, zbog toga je postalo još važnije da se masivno poveća pretraga za mutiranim virusom, i da se građani pridržavaju svih novih pravila, kao što su distanca od dva metra i FFP2 maske, kao i pravila higijene.

Andreas Bergtaler iz OeAW ističe da se u 46 potvrđenih slučaja radi o britanskom soju, dok južnoafrički soj nije pronađen. Takođe, dodaje ovi rezultati pokazuju da je pretraga putem PCR postupka relativno dobra.

Ministarstvo zdravlja ukazuje da će ova vrsta “predtestiranja” na novi soj biti proširena na celu Austriju.

Proteklih dana je 776 pozitivnih PCR uzoraka analizirano od Agencije za zdravstvo i bezbednost namirnica (AGES), te je kod oko 150 slučaja iskazana sumnja da se radi o novom soju, što treba da se dalje sekvenciranjem analizira.

Ministar zdravlja Anšober, zbog pojave novog soja, ne isključuje mogućnost daljeg pooštravanja mera.

On je, u izjavi televiziji “Puls 4”, upitan da li se razmišlja u Austriji uvođenje ograničenja kruga kretanja građana kao što je slučaj u Nemačkoj ili Izraelu, rekao da se čini sve da do takvih mera ne dođe, ali da se ona ne može isključiti.

Anšober je uveren da će aktuelne mere delovati, i da takva ograničenja neće biti potrebna.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here