Pixabay.com

Za razliku od prošle godine kada su rešenja o iznosu poreza na imovinu građana, mnogima stigla tek nakon što su platili i treću ratu, ove godine rešenja su već počela stizati, a oni koji još nisu dobili, mogu ih očekivati u narednih desetak dana.

Sudeći prema iskustvima onih koji su rešenja već dobili, a i prema prosečnim cenama kvadratnog metra nepokretnosti za utvđivanje poreza na imovinu, koje su potkraj prošle godine utvrđivale lokalne samouprave, većina obveznika će ove godine na konto poreza na imovinu platiti više nego lane.

Ta cena je, prema rečima poreskog savetnika Milana Trbojevića, jedna od ključnih stvari od koje zavisi iznos poreza, a ona je, kaže, negde išla na gore, negde na dole.

– Ono što je najbitnije i što najviše utiče na formiranje poreza jeste cena nekretnina na samom tržištu – kaže Trbojević i dodaje da zavisno od toga kakav je bio promet nekretnina u kraju gde žive i kolika je njihova cena bila lane, da li žive u kući ili stanu, u kakvom su stanju njihove nekretnine, građani mogu očekivati veće ili manje poreze nego prošle godine.

Ipak, ističe da će većini stići veći iznosi i da će povećanje kod nekih obveznika biti neznatno, dok kod drugih i primetno.

To što su rešenja ove godine počela pristizati ranije je, prema njegovim rečima, svakako za pohvalu, a kada je reč o mogućim razlozima za to, navodi dva.

– Prvi, najverovatniji razlog jeste taj da državi, zbog kriznog vremena u kome se nalazimo, treba novac, a drugi mogući razlog jeste bolja organizacija i uspostavljanje sistema čemu je doprinela i činjenica da mnogu građani imaju elektronske prijave, što olakšava posao – kaže Trbojević.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here