EPA/ AZERBAIJAN DEFENCE MINISTRY / HA
Sukob u Nagorno-Karabahu

Tri jermenska vojnika su poginula, a dva su povređena u razmeni vatre sa azerbejdžanskim snagama, saopštilo je ministarstvo odbrane Jermenije. Azerbejdžan optužio Jermeniju za provokacije, ali je prihvatio ruski predlog za upostavljanje primirja.

Jermensko ministarstvo odbrane objavilo je na Tviteru da je došlo do sukoba sa vojnim snagama Azerbejdžana.

“Jedinice Oružanih snaga Azerbejdžana, koje su napale jermenske položaje, odbačene su nazad na početnu poziciju, pretrpevši gubitke. Sukob se nastavlja”, saopštilo je ministarstvo.

Sa druge strane, Ministarstvo odbrane Azerbejdžana optužilo je jermenske snage za “provokacije” u distriktu Kalbadžar i poručilo da će nastaviti da uzvraća, navela je agencija Tas.

Međutim, kako je potom javio Interfaks, Azerbejdžan je prihvatio ruski predlog da se uspostavi primirje u toj oblasti.

Jermenija i Azerbejdžan sukobili su se prošle godine oko Nagorno-Karabaha, a borbe su trajale šest nedelja.

Sporazum, kojim je okončan rat, potpisali su u novembru premijer Jermenije, predsednik Azerbejdžana i predsednik Rusije.

Koreni sukoba Jermenije i Azerbejdžana oko Nagorno-Karabaha sežu gotovo 100 godina unazad kada su sovjetske vlasti odlučile da se ta sporna oblast priključi tadašnjoj SSR Azerbejdžanu. Oblast je formalno u okviru teritorije Azerbejdžana, ali su Jermeni većinski narod i imaju kontrolu nad tom oblašću.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime