EPA/Roman Pilipey
Ukrajinska vojska

Ukrajinske snage, ali i pobunjeničke jedinice Luganske Narodne Republike (LNR), optužili su jedni druge da su otvorili vatru na liniji razgraničenja sa Donbasom, kao i da tom prilikom ima poginulih.

Kako tvrdi ukrajinska strana, snage LNR otvorili su vatru iz minobacača i teških mitraljeza, iako je to naoružanje zabranjeno Minskim sporazumom.

Sa druge strane, LNR je optužila Ukrajinu da pokušava da destabilizuje situaciju na kontakt liniji u Donbasu, navodeći da se u ranim jutarnjim satima grupa od 10 osoba približila položajima LNR i zašla u minsko polje, te da su tada poginula dva, a povređena tri vojnika.

Pored toga, LNR je navela i da su pobunjenici oborili bespilotnu letelicu ukrajinske vojske, koja je bila korišćena kako bi se utvrdile mete za potrebe ukraijnskih artiljerijskih baterija.

S tim u vezi, vlasti LNR pozvale su posmatrače OEBS-a da zabeleže da Ukrajina krši režim prekida vatre, kao i da utiču na ukrajinske oružane snage u cilju zaustavljanja sličnih provokacija.

Mediji prenose i da se tim povodom oglasio ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, koji je izjavio da je sazvao sastanak ukrajinskog Saveta bezbednosti kako bi razgovarali o najnovijem sukobu koji je nazvao „ciničnom provokacijom“ i pokušajem da se poremeti mirovni proces u Donbasu.

Kremlj: Nismo upoznati sa novim sukobima u Donbasu

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da administracija ruskog predsednika nije upoznata sa detaljima sukoba koji su se danas dogodili na liniji razgraničenja sa Donbasom, kao i šta je poslužilo kao uzrok da do tih sukoba uopšte i dođe.

– Nismo upoznati sa detaljima. Nadamo se da ćemo uspeti da utvrdimo šta se dogodilo – rekao je Peskov novinarima.

Upitan da li Kremlj snosi određenu odgovornost zbog tih sukoba, budući da vrši uticaj na Donjeck i Lugansk, Peskov je rekao da je takva tvrdnja „apsolutno netačna“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here