Novi suveniri posvećeni Titu

0

Među njima su Elizabet Tejlor, Ričard Barton i Kirk Daglas, posada Apola 11, prva žena koja je letela u svemir Valentina Terješkova, Žan-Pol Sartr, Žozefina Beker i niz svetskih državnika kao što su Nikita Hruščov, Džon Kenedi, Naser, Nehru, Indira Gandi, Hua Kuo Feng.., kao i Hajle Selasije, “jedini car kog je drug Tito voleo” (na svečanom dočeku komandir počasnog voda, podnoseći raport, oslovio ga je sa: “Druže Care Selasije Hajle”).

 

Prostor suvenarnice renoviran je prema nacrtu Jovane Timotijević, u nameri da se u njemu prodaju artikli savremenog dizajna inspirisani bogatim kolekcijama muzeja i sećanjem na period socijalizma.

 

Iako 30 godina nije među živima, njegov je mit i dalje vrlo živ: Maršal Josip Broz Tito

Osmišljena je široka lepeza proizvoda po ugledu na prodavnice u muzejima u inostranstvu, a do sada su proizvedene torbe, majice, olovke, magneti, podmetači za čaše, podloge za kompjuterskog miša, privesci, šolje, razglednice, kutijice za vizit karte, kišobrani…

 

Veoma tražen suvenir, prema navodima MIJ, je replika pionirske kape i marame.

 

U ponudi su i katalozi izložbi MIJ-a, kao i savremena literatura koja se se bavi muzikom, filmom i istorijom eks-jugoslovenskog prostora.

 

Poigravajući se retro dizajnom i "nostalgijom" mladi autori Braća Burazeri i Đorđe Marković dosledno su dizajnom pomerili standard izrade muzejskih suvenira kod nas.

 

Prodavnica suvenira je otvorena u radno vreme MIJ, svakog dana osim ponedeljka od 10 do 16 časova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here