EPA

Zemlje članice EU će prilikom odlučivanja o otvaranju spoljnih granica EU prema zemljama Zapadnog Balkana, planiranom za 1. jul, u obzir uzeti poslednje epidemiološke podatke iz regiona, kažu u Evropskoj komisiji.

Evropska komisija je 11. juna predložila da se zemlje Zapadnog Balkana nađu prve na listi zemlja kojima će od 1. jula biti dozvoljen ulazak u zonu Šengena.Tada je ocenjeno da je EU u situaciji da od 1. jula postepeno ukida restrikcije na spoljnim granicama EU prema trećim zemljma koje su u “sličnoj ili boljoj” epidemiološkoj situaciji.

Nakon poslednjih podataka koji govore o porastu broja novozaraženih virusom Covid-19 širom Zapadnog Balkana, u Briselu naglašavaju da pažljivo prate razvoj epidemiološke situacije u regionu.

“Preporuke za ukidanje restrikacija na putovanja sa zemljama Zapadnog Balkana nije povezana samo sa epidemiološkom situacijom već i sa blizinom integracija koje region ima sa EU i našim odnosima”, navode u Komisiji.

Dodaje se da konačnu odluku o tome koje će se zemlje naši na listi zemalja kojima će biti omogućen slobodna ulazakak u EU od 1. jula doneti zemlje članice.

“Razgovori o tome se trenutno odvijaju u Savetu EU, a odluka koja će morati da u obzir uzme i poslednje epidemiološke podatke je na zemljama članicama”, navode u Komisiji.

EU je 17. marta u cilju zaustavljanja širenja pandemije Covid-19 zatvorila svoje spoljne granice za sva neobavezna putovanja. Restrikcije na ulasku u Šengen su predviđene da traju do 30. juna kada je planirano da se počne sa postepenim i kooordinisanim otvaranjem spoljnih garanica.

Kriterijumi koji bi trebalo da budu uzeti u obzir prilikom postepenog otvranja spoljnih granica EU prema trećim zemljama su epidemiološka situacija, mere zaštite tokom putovanja kao i princip reciprociteta.

1 COMMENT

  1. koliko je meni poznato eu je otvorila neke granice jos 15 juna, izuzev spanije i belgije,bez komentara da u nemackoj nekoliko desetina ako ne i stotina hiljade ljudi u karantini…dali nam to eu namece vreme pre 2009 kada smo mi srbi mogli bez viznog rezima putovati…mislim da je ovo ipak vese politicki razlog nego somo korona..zar svajcarska koja ima preko 1000 mrtvih i bila zariste jug zemlje zivi normalno….nije fer prema nasoj srbiji jer se nas presednik vise postuje nego onaj mali patuljak angela m…treba sama da prizna doslo vreme izdade me snaga

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here