EPA/Wu Hong

Oko 108 miliona stanovnika jednog regiona na severoistoku Kine ponovo se nalazi u izolaciji, pošto se tamo opet pojavio koronavirus, kojim je zaraženo 34 ljudi.

Nedugo pošto je širom zemlje počeo povratak na normalan život, gradovi u provinciji Đilin obustavili su železnički i autobuski prevoz i zatvorili škole, a u karantinu se nalaze desetine hiljada ljudi.

Kako navodi “Blumberg”, ponovno uvođenje strogih mera uznemirilo je mnoge stanovnike, koji su smatrali da je, što se tiče epidemije koronavirusa u njihovoj zemlji, najgore već prošlo.

Iako rast broja zaraženih nije toliko brz kao što je to prošlog decembra bio slučaj u Vuhanu, kineskom gradu u kojem je globalna pandemija i počela, brza i snažna reakcija vlasti u Đinanu odražava strah Kine od mogućih posledica novog talasa zaraze, čije je obuzdavanje već izazvalo ogromnu društvenu i ekonomsku štetu u toj zemlji.

To je takođe znak i koliko će biti krhak proces ponovnog otvaranja u Kini i drugim zemljama, jer čak i mali nagoveštaj porasta infekcije može da prouzrokuje povratak stroge izolacije, piše “Blumberg”.

U nameri da suzbiju širenje virusa, vlasti u gradu Šulan najavili su donošenje dosad najstrožih mera – stambeni blokovi sa potvrđenim ili potencijalnim slučajevima biće zatvoreni, a izlazak iz kuće na dva sata radi kupovine najosnovnijih potrepština biće dozvoljen jednom članu svakog domaćinstva svakog drugog dana, navodi Blumberg.

O novom talasu infekcije saopštila je i kineska agencija “Saut Čajna morning post” (SCMP), a prema informacijama, vlasti su u potpunosti blokirale grad Šulan, a delimično i grad Đilin, oba u istoimenoj provinciji.

Prema navodima SCMP, u Šulanu je na snazi stroga blokada, izlazak iz domova je dozvoljen jednom članu porodice na dva sata svaka dva dana radi kupovine. Zatvoreni su ulazi i izlazi iz grada i iz okolnih gradova i sela. Kineska agencija ne navodi tačan broj ljudi u karantinu, kao ni njegovo očekivano trajanje.

Podsetimo, kineski grad Vuhan je prvi grad u Kini u kojem je buknula epidemija. Stroge mere izolacije bile su uvedene od kraja januara. Vlasti su 19. marta objavile da u tom gradu više nema novih slučajeva zaraze na dnevnom nivou, a ograničenja su postepeno ukidana. U Vuhanu su 7. maja ukinuta poslednja ograničenja – deca su ponovo krenula u školu.

Kineske vlasti su 29. marta zvanično objavile kraj epidemije u toj zemlji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here