facebook.com
Foto: Ilustracija

Vlada Crne Gore donela je nove epidemiološke mere koje, između ostalog, podrazumevaju i nove uslove za ulazak u zemlju. Mere se, međutim, ne odnose na zemlje regiona, među kojima je i Srbija.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić izjavio je da se ulazak u Crnu Goru omogućava crnogorskim i stranim državljanima samo ako imaju jedan od četiri uslova, odnosno dokaz o vakcini (jednoj ili obe doze), negativan PCR test ne stariji od 72 sata, dokaz da je preležao infekciju ili negativan brzi antigenski test ne stariji od 48 sati.
Galić je, na konferenciji za novinare, saopštio da ako neko nema nijedan od ova četiri dokaza moraće u samoizolaciju u trajanju od 14 dana, koje će moći da se prekine nakon šest dana uz negativan PCR test.

– U Crnu Goru se preko granice bezuslovno i dalje ulazi iz Srbije, Hrvatske, BiH, Albanije, Kosova i Severne Makedonije – rekao je Galić.

Izvođenje muzike uživo unutar ugostiteljskih objekata i dalje je zabranjeno.

Zabranjeno je prisustvo i zadržavanje više od 50 punoletnih lica na otvorenom javnom mestu (trotoari, trgovi, ulice, šetališta i slično) uz poštovanje propisanih mera (nošenje maske i držanje odstojanja).

Preporuka Vlade Crne Gore je da trajanje školskog časa bude ograničeno na pola sata.
Sahrane se obavljaju uz zabranu primanja saučešća, uz prisustvo najviše do 10 lica i obavezno nošenje zaštitnih maski.

Snažno se preporučuje da se zaposlene osobe u oblasti prosvete i obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite, javne uprave, policije i vojske vakcinišu protiv Covida-19, prenele su „Vijesti“.

– Ove mere biće na snazi od 21. avgusta do 10. septembra. U slučaju promene epidemiološke situacije, biće momentalno korigovane – rekao je Galić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here