Tanjug/AP

Novi Zeland će početkom aprila ukinuti kovid propusnice i obaveznu vakcinaciju za deo radne snage.

Ovo je ključni deo velikog popuštanja strogih ograničenja u toj zemlji, uvedenih zbog suzbijanja pandemije.

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern najavila je nova pravila vezana za kovid.
Od 4. aprila više neće biti potrebne kovid propusnice za ulazak u prodavnice i lokale, a obavezna vakcinacija biće ukinuta za radnike u obrazovanju, policiji i vojsci.

Zaposleni u zdravstvu, popravnim ustanovama, staračkim domovima i na granici su i dalje u obavezi da se vakcinišu kako bi mogli da rade.

Promene uključuju ukidanje svih ograničenja na okupljanja na otvorenom i uklanjanje zahteva za skeniraje QR kodova za praćenje kontakata zaraženih.

Ugostiteljski i drugi prostori mogu da povećaju ograničenje na broj gostiju sa 100 na 200.

– Obavezna vakcinacija je bila jedan od razloga zašto je Novi Zeland dostigao stopu imunizacije od 95 odsto odrasle populacije i postigao skoro eliminaciju delta soja virusa tokom leta – istakla je premijerka.

Odluka o popuštanju mera, prema njenim rečima nije rezultat višenedeljnog protesta građana ispred Parlamenta, već zbog procene da je “situacija sada bezbedna”.

Upotreba maski za lice će ostati, kako bi se ranjive zajednice zaštitile, istakla je Ardern.
Inače, Novi Zeland je zvanično zabeležio više od 500.000 slučajeva kovida, skoro svi tokom omikron talasa.

Modeliranje sugeriše da je Okland dostigao vrhunac broja slučajeva i da oni sada polako opadaju, s tim da se očekuje da će ostatak zemlje dostići vrhunac do 5. aprila.

Zato ne čudi što su vodeći zdravstveni radnici i stručnjaci, koji su radili modeliranju, oprezno pozdravili najavu premijerke, rekavši da iako su vakcine imale smisla kod delte, omikron je promenio pravila igre.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here