EPA/Christian Bruna
Hajnc-Kristijan Štrahe sa suprugom Filipom

Novih pet minuta videa u vezi afere „Ibica”, čiji transkript se pojavio danas u javnosti, rasterećuje nekadašnjeg vicekancelara i bivšeg lidera Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahea.

U maju prošle godine, kada se pojavio prvi materijal iz navodno sedmočasovnih snimaka razgovora u jednoj vili na Ibici od 27. jula 2017. godine, Štrahe je bio prinuđen na podnošenje ostavke na sve političke funkcije.

Na tim snimcima se videlo kako mu navodna nećaka jednog ruskog milijardera nudi velike svote finansijske pomoći njegovoj stranci a zauzvrat traži državne poslove.

Novi materijal, međutim, pokazuje da je Štrahe odbijao sve ilegalne ponude, a njegov advokat tvrdi da su ti delovi svesno isečeni.

Tako je Štrahe ruskoj sagovornici rekao “nema šanse, to ne radim”, kada mu je navodna Aljona Makarova ponudila 270 miliona evra za ilegalno delovanje.

Transkript novih delova, iz dosijea državnog tužilaštva, pokazuje da je Štrahe govorio istinu kada je prošle godine, prilikom pojavljivanja videa “Ibica”, tvrdio da nije ništa nelegalno radio.

U više navrata Štrahe je, u novom delu video materijala, rekao da nikada nije bio “ranjiv” i da to ne želi da bude ni sada, te da želi da spava mirno, da ustaje ujutro i da može reći da je „čist”, te da ne prihvata nikakve ilegalne ponude.

Novi materijal pokazuje i da je bivša desna ruka Štrahea Johan Gudenus odbijao sve nelegalne ponude.

– Mi ne radimo ništa ilegalno i tačka – poručio je tada navodnoj Ruskinji.

Štrahe i Gudenus su do sada bili masivno kritikovani zbog drugih izjava u video materijalu, kao što je izjava da bi Ruskinja mogla dobiti državne poslove, koje sada dobija STRABAG, i da može da u svako doba uplati donaciju stranci preko jednog udruženja.

– Novi transkript pokazuje jasno kako je manipulativno delovano prilikom objavljivanja materijala u maju prošle godine. Novih pet minuta, kao i ostatak videa, potvrđuje da smo uvek govorili da ne radimo ništa što nije legalno – poručio je Štrahe povodom novog materijala.

Inače pre tri godine je jedna grupa oko jednog bečkog advokata postavila klopku Štraheu sa navodnom nećakom ruskog milijardera i video materijal sa večeri provedenoj u vili na Ibici nudila više godina medijima i strankama, a u maju prošle godine, pred izbore za Evropski parlament, pustili su deo materijala u javnost.

Sa tim materijalom već duže vreme se bavi tužilaštvo, a uspostavljen je i parlamentarni istražni odbor.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here