Promo

Prošle nedelje održan je sastanak, video-konferencija, na temu ublažavanja negativnih efekata epidemije virusa COVID-19 na turizam u BiH.

Sastanku su prisustvovali Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BIH, Staša Košarac, Ministarka za trgovinu i turizam RS, Suzana Gašič, Ministarka okoliša i turizma FBIH, Edita Đapo, kao i predstavnici svih organizacija koji imaju najznačajniji uticaj na turizam u BIH.

Ovom prilikom, direktor Olimpijskog centra Jahorina, Dejan Ljevnaić, dao je svoje mišljenje za izlazak iz krize po ukudanju vanrednog stanja i izjavio: „Od početka krizne situacije analiziram posledice i pravim strategiju za što bržu ekonomsku revitalizaciju privrede Republike Srpske. Ono što je svima jasno je da je ovom situacijom najviše pogođen sektor turizma i ugostiteljstva i da će se uticaj i posledice epidemije virusa COVID-19 osećati u ovim granama i posle prestanka pandemije duže vreme. Samo OC Jahorina je prevremenim prekidom zimske sezone, izgubio minimum 6.000.000 KM do sad. Mene na prvom mestu brinu radnici koji gube ili će izgubiti posao u narednom periodu u turizmu i smatram da ih moramo zaštititi i obezbediti im da i dalje mogu nesmetano da rade, što ujedno znači da moramo da se na najbolji način prilagodimo novonastaloj situaciji, trgnemo se i učinimo prvi korak ka rešavanju problema. Lično smatram da bi država odmah trebalo da krene sa ulaganjem u privredu i nove projekte, kako bi privreda mogla njoj da vrati. Ukoliko ne uložimo u razvoj pravih projekata sledeće godine već može biti kasno. Smatram da svi privrednici, kompanije i menadžeri moraju spremiti projekte, studije opravdanosti, ugovore i sve što je potrebno kako bi mogli krenuti sa radovima odmah po ukidanju vanrednog stanja. Mi, u OC Jahorina, već od sledeće nedelje krećemo sa pripremama letne sezone, u planu je postavljanje novih atrakcija TOWER, LOOPSTER I SKYDIVE. Jahorina će ponovo prva u ovom delu Evrope imati nove, adrenalinske atrakcije za odrasle i decu. Preuzeli smo i Jahorina Ultra Trail projekat i od ove godine trkače očekuje noviji, poboljšan koncept. Pripremili smo i zanimljiv kalendar događaja za letnju sezonu i nadamo se da ćemo se tokom leta samo sećati trenutne situacije i uživati u svim benefitima leta na planini.”

Ljevnaić se na kraju posebno zahvalio Ministru spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Staši Košarcu, na organizaciji jednog ovakvog sastanka i na podršci koju pruža turističkim segmentima u BIH i izneo uverenje da će svi zajedno uspeti da prebrode krizu koja nailazi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here