Novinar ponizio Obamu

0

Autor teksta u jednom časopisu pobija propagandne teze Bele kuće o tome da je vlast u Moskvi propala na svim poljima

Međutim, jedan američki časopis ("The National Interest") raskrinkava teze Bele kuće o slabosti Moskve.

 

 

Ugalj

Ukrajina sada nema drugog izbora, osim da kupuje ugalj iz Rusije ili Donbasa, gde situaciju kontrolišu (proruski) ustanici, izjavio je juče ukrajinski ministar energetike Jurij Prodan. On je priznao da, zbog nedostatka rezervi, postoji rizik da neće moći da prežive zimski period.

Izdanje podseća da je Rusija prošle godine bila na drugom mestu po privlačnosti za legalne i nelegalne imigrante, odmah iza SAD, a da je Moskva pravi magnet za strance. Suprotno popularnom verovanju, broj stanovnika se u Rusiji od 2010. godine samo povećava, a natalitet je veći od stope smrtnosti. U Nemačkoj, Italiji i Japanu se beleži suprotan trend, dodaje autor.

Autor se ne slaže sa Obamom da je Rusija "samo regionalna sila", jer se ova ogromna zemlja na zapadu graniči sa Poljskom, a na istoku sa Kinom, da se njen narod u istoriji odupro napredovanju Mongola ka Evropi, pobedio Napoleonovu Francusku i hitlerovsku Nemačku. Ako se govori o nedavnim događajima, Moskva je predložila SAD dobar put za izlazak iz sirijskog ćorsokaka i pomogla da se uništi sav najopasniji hemijski deo arsenala Asada. U pregovorima o iranskom nuklearnom problemu "nijedna zemlja nema većeg uticaja od Rusije", zaključuje američki časopis.

 

Strah od baza

Vojna vežba NATO u Estoniji ima antiruski karakter i pokazuje da Alijansa namerava da nastavi da vrši pritisak na Rusiju, izjavio je funkcioner ministarstva odbrane Rusije Sergej Košeljov. Po njegovim rečima, ministarstvo povezuje ove manevre sa nedavnim izjavama vrhovnog komandanta NATO Filipa Bridlava o neophodnosti jačanja snaga Alijanse zbog navodne "stalne ruske pretnje". Rusija pojačava svoje baze na Krimu, ali nema jasne procene da li to uključuje dopremanje nuklearnog oružja, izjavio je general Bridlav.

U međuvremenu, NATO tvrdi da je uočio više kolona sa ruskom vojnom opremom koje su ušle na teritoriju istočne Ukrajine u poslednja dva dana, rekao je komandant NATO Filip Bridlav u Sofiji. Istovremeno, ukrajinske vojno-bezbednosne jedinice započele su juče pregrupisavanje svojih snaga u rejonu specijalne operacije u Donbasu. O tome je izvestio ukrajinski ministar odbrane Stepan Poltorak izjavom da je situacija "komplikovana, ali stabilna".

Gradsko veće Donjecka saopštilo je da su se juče iz svih delova grada čule detonacije i artiljerijska paljba. Žestoke borbe se gotovo svakodnevno vode i u području oko donjeckog aerodroma. Ukrajinski mediji javljaju da su snage neonacističkog odreda Desni sektor ispunile svoj zadatak i da se povlače sa ovog područja. Komandant bataljona, koji se predstavlja kao Crni, za ukrajinsku televiziju je rekao da je "Desni sektor tamo uradio sve što je mogao" i da će se od sada aerodromom baviti samo vojska Ukrajine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here