Novinari, naterajte ih da otkriju ubice moga brata!

0

Novinar Slavko Ćuruvija ubijen je 11.aprila 1999.godine
 

"Pomozite mi da svakodnevnim pritiscima prisilimo vlast u Srbiji da izvede pred lice pravde naručioce, organizatore i ubice Slavka Ćuruvije, novinara i vlasnika listova "Evropljanin" i "Dnevni telegraf" ubijenog 11. aprila 1999. godine u Beogradu", navodi se u apelu koji je upućen i drugim novinarskim organizacijama u Srbiji i svetu, kao i organizacijama za zaštitu ljudiskih prava.

 

Jovo Ćuruvija podeća da je svaka vlada, od 2000. do danas, obećavala da će taj zločin biti rešen, ali da do sada nije ništa učinjeno i da se bezbroj zahteva kolega, novinarskih udruženja i javnosti godinama ignoriše.

Jovo Ćuruvija tvrdi da za 11 godina nije vođena ozbiljna i temeljita istraga, i napominje da su "čak pojedini pripadnici Službe državne bezbednosti koji su servisirali ubice, napredovali u državnim službama", a da su naručioci, organizatori i ubice još na slobodi.

Brat pokojnog novinara navodi da je Slavko Ćuruvija ubijen jer se borio za slobodnu misao i slobodnu reč i ističe da, "njegova žrtva mora da ujedinjuje novinare, da ih stalno opominje na solidarnost i da ih drži na okupu".

Jovo Ćuruvija navodi da su posledice nerazjašnjenog zločina i postavljanje bombi na prozor novinara i pod reportažna kola, paljenje njihovih automobila, prebijanja, zastrašivanja i pretnje na stadionima.

"Pomozite mi da ovaj apel ode na što veći broj adresa i pomozite mi da dokažemo da Srbija nije zemlja gde je moguće ubiti novinara i ostati nekažnjen", navodi se u apelu Jove Ćuruvije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here