Novinari u Srbiji – obespravljena kasta

0

Većina kritika koje se, dodala je, svakodnevno upućuju na rad medija je osnovana – novinari često greše i često krše sopstvena pravila.

 

"Međutim, šira javnost zaboravlja da su i novinari samo ljudi, koji bi trebalo da žive od svojih zarada, da budu nekako zaštićeni i da imaju svoja prava koja će neko da poštuje", rekla je Skrozza na okruglom stolu "Novinari – radna snaga ili roba" koji su organizovali Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i fondacija Konrad Adenauer.

 

 

Svaki novinar je makar jednom u svojoj karijeri bio prevaren i "namagarčen" ili nije imao kome da se obrati za pomoć ili ga je to traženje pomoći, kako je rekla,
dokusurilo.

 

"Mi smo negde na vetrometini i iz te pozicije teško da možemo da medije u Srbiji pravimo onakvima kakvim bismo svi želeli", ocenila je Skrozza.

 

"Položaj novinara u Srbiji je mizeran i to više nije tajna", ocenila je novinarka Vremena Vera Didanović.

 

"To najbolje pokazuje istraživanje u kome je većina novinara navela da bi htela da promeni profesiju, a i takozvani obični građani su novinarstvo stavili na dno liste poželjnih profesija", rekla je Didanović.

 

Ne tako davno, podsetila je Didanović, novinarstvo je nosilo dozu intrigantnosti i tajne i bilo je doživljavano kao privilegija povlašćene grupe ljudi.

 

Dejan Kožul iz Sekcije samostalnih novinara NUNS predstavio je rezultate istraživanja, po kome su novinarske plate ispod republičkog proseka, doprinosi se retko ili se uošte ne uplaćuju a većina novinara plate prima "na ruke".

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here