Youtube
Ilustracija

Nova linija specijalizovanih metaka mogla bi da omogući američkim pripadnicima specijalnih snaga da uspešno pucaju ispod vode, čime će za američku vojsku ronioci i podvodna oružja postati novi moćni aduti, piše „Popular mehaniks“.

Dok su tradicionalni meci nedelotvorni pod vodom, novi meci formiraju mehurić vazduha oko metka, koji omogućava da on putuje sa manje fizičkih ograničenja.

Obični meci su dizajnirani za putovanje vazduhom brzinom većom od 800-900 metara u sekundi, ali metak se ulaskom u vodu ubrzo zaustavlja. Voda je 800 odsto gušća od vazduha, pa u njoj metak gubi brzinu, usporen trenjem dok prolazi kroz tečnost.

Međutim, kompanija „DSG Tehnolodžis“ razvila je novi metak koji može da putuje kroz vodu. To čini uz pomoć mehurića vazduha koji se stvori oko njega, ubrzavajući ga pod vodom. Ovaj postupak je poznat kao superkavitacija, a koristi ga ruski torpedo VA-111 „Škval“ za brzine do pet puta veće od klasičnih torpeda.

Superkavitazirajuća municija klasifikovana je kao „višeekološka municija“, a kompanija navodi kako su ovi meci delotvorni i za mete u vazduhu i za mete u vodi.

Preciznost pogotka metka je značajna – na 50 metara X2 metak ima preciznost od dva ugaona minuta (moa). Dva ugaona minuta otprilike se odnose na 5,3 cm na 100 metara, što znači da metak pogađa unutar 2,5 cm od ciljane tačke na 50 metara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here