Youtube/Radio Slobodna Evropa
Ispunjen zahtev: Lideri opozicije

Opozicija u Republici Srpskoj ne odustaje od borbe za dokazivanje da su izbori održani pre devet dana pokradeni. Na drugom velikom protestu u Banjaluci u samo tri dana izneli su i konkretne zahteve. Traže od Centralne izborne komisije BiH ponovo brojanje glasova na svim biračkim mestima u Srpskoj i ekspertizu nevažećih listića, dok je drugi zahtev usmeren prema pravosudnim institucijama od kojih traže da utvrde odgovornost svih onih koji su na bilo koji način uticali na regularnost izborne trke.

I ovaj protest je pokazao da je opoziciji najviše sporna trka za predsednika Srpske. Prema poslednjim podacima CIK-a BiH, Milorad Dodik na više od 95 odsto prebrojanih glasačkih mesta ima prednost od oko 29.000 glasova u odnosu na Jelenu Trivić. Opozicionari ne priznaju te rezultate i ističu da od borbe za poštene izbore neće odustati.

– Niko ne može pobediti narod. Naš predsednik je Jelena Trivić – poručeno je sa skupa na kojem se okupilo nekoliko hiljada građana.

Suprotstavljeni politički blokovi ponovo kalkulišu brojem prisutnih pa je MUP Srpske naveo da je na skupu i protestnoj šetnji bilo oko 2.000 građana dok opozicija tvrdi da ih je bilo deset pa čak i 15 puta više.

– Borimo se protiv izborne korupcije. Dali ste ključnu poruku koja glasi “Mile, odlazi”. Samo tražimo da institucije rade svoj posao i da zakon važi za sve. Narod će dobiti ponovno brojanje glasova jer narod to zaslužuje. Nećemo dopustiti da mafija, kriminal, bahatost vladaju Republikom Srpskom – poručio je lider PDP-a Branislav Borenović.

Za to vreme CIK još broji glasove i nikakve prigovore neće razmatrati sve dok ne budu prebrojana sva biračka mesta uz glasove iz inostranstva. Tek tada će biti dozvoljena mogućnost prigovora na rezultate.

Ovih dana je očigledno da mnogi akteri političke scene u RS ne poznaju baš sve propise pa se prerano istrčava sa zahtevima i zaključcima. Bivši član CIK-a Vehid Šehić rekao je za banjalučke medije da svako može da podnese prigovor, a da odluka CIK-a zavisi od predočenih dokaza. On je, međutim, otkrio da bi za ponavljanje izbora morali da se steknu još neki uslovi.

– Ključno je to što će CIK prvo utvrditi da li otkrivene i dokazane nepravilnosti na spornim biračkim mjestima mogu uticati na konačni rezultat izbora. Ako mogu uticati na rezultat, zakon nalaže poništavanje glasanja na pojedinim biračkim mjestima, s tim da se na tim mjestima izbori ponavljaju. Ukoliko se ispostavi da glasanje na spornim biračkim mestima ne može uticati na konačni rezultat, odgovorni će biti kažnjeni, ali izbori neće biti ponovljeni – rekao je Šehić.

Prazni listići

I na ovim izborima sporni su nevažeći listići. Konkretno, u trci za predsednika ima ih oko 35.000 (glasalo je oko 638.000 građana), a od tog broja prazno je oko 20.500. Stručnjaci tvrde da je i prazan listić način izražavanja političkog stava, ali da je nejasno šta može da pokaže bilo kakva ekspertiza na listiću na kome nema ništa.