EPA-EFE
Koronavirus

Koronavirus koji izaziva bolest Covid-19 mutira dok se prenosi širom sveta, ali nijedna od trenutno potvrđenih mutacija izgleda da nema sposobnost da ubrza prenošenje virusa, tvrde naučnici.

U istraživanju kojim su obuhvaćeni podaci o genomima virusa dobijenih od 46.723 ljudi oboljelih od Covid-19 iz 99 zemalja, istraživači su identifikovali 12.706 mutacija SARS-KoV-2, kako prenosi Rojters.

Naučnici, međutim, ističu da su otkrili da nijedna od ovih mutacija ne čini da se Covid-19 prenosi brže.

Jedna od autorki studije Lusi van Dorp sa Instituta za genetiku pri Londonskom univerzitetskom koledžu napominje da treba nastaviti sa praćenjem novih mutacija, posebno kada se počne sa vakcinacijom.

Njen kolega Fransoa Balu koji je takođe učestvovao u istraživanju kaže da za sada ne postoji pretnja po efikasnost vakcine protiv Covid-19. On je ipak upozorio da bi ubrzano sprovođenje vakcinacije moglo da dovede do mutacija virusa dok pokušava da napadne imuni sistem.

Preliminarni rezultati studije objavljeni su na internetu u maju. Nakon recenzije, pun članak objavljen je u sredu u časopisu Nature Communications.

Poznato da je virusi mutiraju sve vreme, a kod nekih se promene dešavaju češće, kao što je, na primer, virus gripa.

Većina mutacija je neutralna, ali neke mogu delovati i pozitivno i negativno na virus, zbog čega neke mogu da učine da vakcine protiv virusa budu neefikasne. Ukoliko se virusi menjaju na ovaj način, vakcine protiv njih moraju konstantno da se menjaju kako bi sačuvale efikasnost.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime