EPA
Požari u Grčkoj

Požari, poplave i ekstremni vremenski uslovi širom sveta poslednjih meseci samo su najava onoga što se može očekivati ako se nastavi globalno zagrevanje, upozorili su naučnici. To potvrđuje i najveći svetski izveštaj u kom su iznete procene kako će globalno zagrevanje promeniti svet u narednim decenijama.

U toku je predstavljanje zaključaka studije koju je izradio Međuvladin panel za klimatske promene — grupa Ujedinjenih nacija koja je pregledala više od 14.000 naučnih radova.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je ocenio da ovaj izveštaj predstavlja crveni alarm za čovečanstvo.

„Ako sada udružimo snage, možemo da sprečimo klimatsku katastrofu. Današnji izveštaj je jasno pokazao da nema vremena za odlaganje, niti mesta za izgovore“, poručio je Gutereš.

Naučnici su u studiji istakli da je štetan uticaj čovečanstva na klimu činjenica. Svet je, kako se upozorava, blizu nekontrolisanog zagrevanja, za šta su nedvosmisleno krivi ljudi.

Svetski eksperti su ocenili da će globalne temperature za deceniju verovatno premašiti one koje su svetski lideri zacrtali kao ciljeve u okviru Pariskog klimatskog sporazuma.

„Samo je zagarantovano da će se situacija pogoršavati“, izjavila je koautorka izveštaja Linda Merns, viša naučnica zadužena za klimu u američkom Nacionalnom centru za istraživanje atmosfere.

„Ne vidim nijedno područje koje je bezbedno. Nigde da pobegnete, nigde da se sakrijete“, ukazala je ona.

Autori, između ostalog, tvrde da se ne može isključiti mogućnost porasta nivoa mora od dva metra do kraja veka.

Ipak, ističu da postoji nada da bi značajno smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte moglo da stabilizuje porast temperatura.

1 COMMENT

  1. Ja se nadam istini i pravdi. Sto se tice istine, tu mnogo moze da pomogne “The Nemeth Report” dokument koji se moze naci u pdf-u, samo kad bi neko hteo da ga procita. Sto se tice pravde, nema ko da je probudi kao da je Trnova ruzica, tj. Uspavana lepotica. Nadam se da ce se naci neko da je s ljubavlju za zivotom probudi i da necemo morati da cekamo 100 godina da nas neko oslobodi iz ovog ruznog sna u kome se nista ne desava…

  2. Да жели су критичне земље размишљале да набаве неколико авиона за гашење пожара. За почетак.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here