EPA/ Jim Lo Scalzo
Bela kuća

Zapad je zauzeo kurs zaoštravanja odnosa sa Rusijom i ako za to ne može da izmisli nešto novo, uvek može da podgreje staro. Otuda najnoviji tekst u britanskom „Gardijanu“ o staroj priči o umešanosti Rusije u američke predsedničke izbore 2016. godine, kaže politikolog Aleksandar Pavić.

Nezaobilazna američka tema o umešanosti Rusije u američke predsedničke izbore kojoj kao da nema kraja, opet je aktuelizovana. Priču je sada ispričao britanski „Gardijan”, sve prema nazovi pouzdanim medijskim izvorima, ali bez čvrstih dokaza, tvrdeći kako je ruski predsednik Vladimir Putin lično odobrio tajnu operaciju podrške Donaldu Trampu na američkim predsedničkim izborima 2016. godine.

Podgrevanje stare priče

Na pitanje zašto se priča ponavlja, Pavić objašnjava da je to zato što se situacija nije promenila.

– Ta zapadna duboka država je zauzela kurs zaoštravanja odnosa sa Rusijom i ako ne mogu da nađu i izmisle nešto novo, uvek mogu da podgreju nešto staro. To je uvek zahvalna tema zato što mogu da se lansiraju optužbe bez dokaza, što se i ovoga puta desilo – kaže on.

On primećuje da najnoviji napadi dolaze iz „Gardijana“ koji je, kako kaže, jedan od ključnih medija kroz koji britanske obaveštajne službe plasiraju svoj informativni rat, pogotovo protiv Rusije. Autor tog teksta je Luk Harding koji je, kako napominje Pavić, nekada bio dopisnik „Gardijana“ iz Moskve i koji je poznat po neproverenim i netačnim pričama.

– Tako je tvrdio da se Džulijan Asanž sastajao sa Trampovim menadžerom kampanje Manafortom, što je demantovano i nikada dokazano. On je jedan dobro plasiran establišment-propagandista koji uvek tvrdi da ima izvore, ali su oni uvek neimenovani i nikada ne pružaju dokaze, pa je više puta uhvaćen u raznim lažima – napominje Pavić.

Po njegovim rečima ovu najnoviju priču lansira novinar čiji je kredibilitet odavno urušen. O čemu je reč vidi se već po naslovu članka – „Papiri iz Kremlja izgleda da dokazuju da je Putin imao plan da postavi Trampa u Belu kuću“, da bi dalje napisao kako je neko procenio kako su to verodostojni dokumenti koji su došli iz Kremlja.

„Izgleda kao“, „neko procenjuje“, znači opet nema dokaza, nego samo postoje nečije tvrdnje, kaže Pavić, ocenivši da je najnovija priča u „Gardijanu“ samo deo jednog šireg propagandnog rata prvo protiv Rusije, ali i protiv Trampa koji ponovo diže glavu.

Bila bi, kako konstatuje, katastrofa da se tom liberalnom establišmentu sada vrati Tramp za čije su uklanjanje potrošili toliko energije, vremena i resursa.

Rat protiv Trampa se nastavlja

Osim toga, ističe Pavić, na unutrašnjem planu u Americi taj liberalni establišment vodi rat protiv Trampa koji se nije završio izborima. On podseća da se u nekoliko država preispituju izbrojani glasovi a u pitanju su, kako kaže, ključne države koje su odlučile predsedničku trku.

Po oceni Pavića, postoji velika opasnost za Demokratsku partiju da republikanci vrate većinu u Predstavničkom domu, možda čak i u Senatu.

– Tramp je i dalje jako popularan. Vraća se u javnost tako da opet treba da bude diskreditovan, makar i starim optužbama za koje tokom četiri godine njegovog mandata i posle više od dve godine rada specijalnog istražitelja nije nađen dokaz njegove saradnje sa Rusima – podseća ovaj politikolog.

Na pitanje kakvi su dometi članka u „Gardijanu“ posle svega što je već viđeno i poznato, Pavić, odličan poznavalac američke političe scene kaže da je liberalni establišment toliko osion i moćan da njima više nije bitno da imaju dokaze za ono što rade.

Artiljerijska priprema

Kad treba zaoštriti odnose sa Rusijom i povesti novi rat protiv Trampa uvek dobro dođe stara priča o mešanju Rusije u američke izbore.

Oni se ne obaziru na to, već će na osnovu iznete tvrdnje u nekoj mejnstrim publikaciji formulisati politiku i uvesti sankcije.

– Ovo je kao artiljerijska priprema i više nije ni važno da li će neko nešto da kaže u javnosti, u parlamentu, Kongresu. Političari koji su članovi „iste biblioteke“ će da glasaju kako im se kaže. Ovo će poslužiti samo kao povod, ali kao što nisu imali dokaze da su snage u Donbasu srušile avion, kao što nisu imali dokaze da su Rusi otrovali Skripalja, to je imalo posledice jer su uvedene sankcije, narušeni odnosi, tako da koliko god bilo neverodostojno, ima svoju svrhu i sigurno će neko pokušati da to instrumentalizuje – nema dilemu Pavić.

Na konstataciju da to znači da se bitka nastavlja i da će Zapad prema Rusiji nastaviti da se ponaša kao i do sada, naš sagovornik dodaje – Britanci pogotovo.

– Oni apsolutno ne pokazuju znake da bi to moglo da prestane, nego čak dodatno žele zaoštravanje atmosfere – zaključio je Pavić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here