EPA/Daniel Novotny
Predsednik Austrije Aleksander Van der Belen

Novogodišnji prijem predsednika Austrije Aleksandera van der Belena za diplomate drugu godinu zaredom održan je samo virtuelno, a govor šefa austrijske države bio je posvećen pandemiji i klimatskoj krizi.

Van der Belen je rekao da se ne nazire kraj pandemije zbog omikron soja, a ukazao je i da postoji neravnopravnost u svetu u vezi pristupa vakcinama.

– Dok smo mi, pre svega u zemljama globalnog zapada, u srećnoj situaciji da već dajemo revakcine, u mnogim delovima sveta i dalje vlada velika potražnja za vakcinama – rekao je on dodajući da je zato ključna međunarodna solidarnost.

Klimatsku krizu Van der Belen je nazvao najvećim izazovom čovečanstva.

– Ako budemo prespori u borbi protiv emisije štetnih gasova, onda će buduće generacije snositi ogromne troškove klimatskih promena – upozorio je on.

Van der Belen je rekao da nisu dovoljna obećanja, već je neophodno i delovanje, a posebnu odgovornost imaju zapadne zemlje.

Govoreći o međunarodnim krizama, Van der Belen je kazao da oživljavanje iranskog nuklearnog sporazuma nema alternativu i da bi trebalo pozitivno da se okončaju pregovori koji se vode u Beču.

Što se tenzija u Ukrajini tiče, zatražio je deeskalaciju i pragmatičan i konstruktivan dijalog dve strane.

Van der Belen je, u vezi situacije u Belorusiji, kazao da je teško prihvatiti da se ne nazire rešenje, a tako ni kraj tlačenja civilnog društva i opozicije, niti dolazi do početka nacionalnog dijaloga.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here