commons.wikimedia
Novi Sad

Grejna sezona “Novosadske toplane” zvanično počinje 15. oktobra, ali ako do tog datuma tri večeri budu ispod 12 stepeni Celzijusa, građani mogu da računaju na tople radijatore u svojim stanovima i lokalima. Za ranije pokretanje sistema uzima se u obzir temperatura u 21.00 čas, po zvaničnim izveštajima Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Tokom posete gradonačelnika Miloša Vučevića toplani “Jug”, istaknuto je da su privedeni kraju izgradnja i rekonstrukcija sistema, kao i da preduzeće uspešno posluje i da je nezavisno od budžeta grada. Prekontrolisano je 5.000 objekta, a u 97 je zatečeno curenje kućnih instalacija. Takvo curenje nije nadležnost “Novosadske toplane”, odnosno grada, koji je odgovoran do podstanice. Za sve dalje instalacije, odgovorni su vlasnici objekata.

– Po sadašnjim cenama, uzimajući u obzir i to da država pomaže subvencionisanjem cene gasa, nama će za grejnu sezonu biti potrebno najmanje 49 miliona evra, za gas i struju. Prošle godine bilo je potrebno 35 miliona evra – kazao je gradonačelnik i dodao da je “Novosadska toplana” dobila novi predlog ugovora sa “Srbijagasom”.

Prema njegovim rečima, sve je sada složenije zbog međunarodne situacije, ali gasa ima, kako je napomenuo, dovoljno, zahvaljujući državi. Postoji kontakt sa “Termoelektranom-toplanom” da se, čim to preduzeće počne u punom kapacitetu da proizvodi struju, pripoji na sistem “Novosadske toplane”, magistralnim vodom ispod Kanala DTD, te da Novosađani budu grejani i tom toplotnom energijom.

– Spas je što smo prethodnih godina rekonstruisali kogenerativne stanice u toplanama ’Zapad’ i ’Jug’, pa toplana ima dodatne prihode – naglasio je gradonačelnik.

Tokom obilaska, poručeno je da će u okolnostima koje trenutno mogu da se predvide uspešno biti grejano preko 5.000 objekata u Novom Sadu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here