Lična arhiva
Put je brzo urađen

Građani poreklom iz Bosanskog Grahova koji žive na tromeđi Austrije, Švajcarske i Nemačke pred godišnje odmore su pokrenuli akciju prikupljanja novčanih sredstava za izgradnju kapele i puta do groblja u selu Nuglašica, saniranje i proširenje ograde na groblju.

Pokretači ove akcije bili su Jovo Ćurković, Boro Vuković i Mirko Ivetić iz Austrije, njihove komšije i prijatelji. Oni su ovlastili Jovu Ćurkovića da osnuje seoski odbor u Nuglašici i uruči sakupljeni novac. Kada je Jovo stigao u rodni kraj, sazvao je meštane Nuglašice na sastanak, izabran je seoski odbor koji je napravio konkretne korake. Obezbeđena je dozvola za dovoženje šljunka i urađen je put dužine 320 metara. Dobijen je posedovni list za proširenje groblja, izgradnju kapele i saniranje ograde. Napravljen je ugovor sa izvođačem radova Vesom Katićem. da radovi počnu u aprilu iduće godine i budu završeni do 25. jula 2022. Uz saglasnost odbora, novac koji je prikupljen deponovan je u banku. Na sastanku je usvojen i odluka da 31. jul bude dan svih ljudi poreklom iz Nuglašice gde god da žive.

U odboru su: Jovo Ćurković, predsednik (Austrija), Milan Đukić, potpredsednik (Nuglašica) i članovi Joco Vuković (Beograd), Nebojša Ćurković (Beograd), Dragan Banić (Novi Sad) i Brankica Ćorić (Banjaluka). Odbor zahvaljuje svima koji su dobrovoljne priloge poslali iz Austrije, Nemačke, Švajcarske, Kanade, SAD, Beograda, Novog Sada, Banjaluke, žiteljima Nuglašice i njihovim prijateljima.

INICIJATORI: Jovo Ćurković, Boro Vuković i Miroslav Ivetić

Posle obavljenih radova na putu, familija Jove Ćurkovića, Vlado Višekruna i njegovo društvo sa Mljekuša, Danko Šeat i društvo iz Lindaua u Nemačkoj, priredili su ručak u Nuglašici.