pixabay.com

Kada je reč o održavanju zdrave ishrane, nije važno samo koliko jedete, već i šta unosite u svoj organizam. Nutricionista Luk Kori ističe da je hrana koja sadrži najviše kalorija nešto najgore što možete pojesti, jer sadrži vrlo malo zdravih i hranjivih sastojaka kao što su esencijalni vitamini i minerali.

Namirnice kao što su peciva, torte, sokovi, mesne prerađevine i pržena hrana imaju visok sadržaj natrijuma i dodatnog šećera, što može doprineti ozbiljnim bolestima i zdravstvenim stanjima pogotovo kod starije populacije.

– Ne kažem da bi to trebalo potpuno izgbegavati, već konzumirati u manjim količinama –  dodaje nutricionista.

Zamrznuta pica

– Većina zamrznutih pica sadrži mnogo kalorija, natrijuma, šećera i zasićenih masti i malo drugih korisnih hranjivih sastojaka – rekao je Kori.

Gazirana pića

Gazirane napitke vrlo je lako konzumirati u velikim količinama, što može doprineti velikoj količini unesenih kalorija, kao i šećera.

– To može dovesti do povećanja telesne težine i drugih zdravstvenih problema – tvrdi.

Mesne prerađevine

Kori navodi slaninu, kobasice i mesne delikatese koje ne samo da imaju mnogo kalorija, nego su bogati zasićenim mastima, kao i nekim nitratima, što može doprineti raznim bolestima.

– Postoji uravnotežena i neuravnotežena ishrana. Nijedna hrana sama po sebi neće čoveka ugojiti niti mu narušiti zdravlje. Najvažnije je kako se pojedine namirnice uklapaju u celokupni obrazac ishrane. Budući da postoji toliko mnogo faktora koji dolaze u obzir kada je reč o svakodnevnoj ishrani, toliko je mnogo zdravih obrazaca. Važno je da svako pronađe stil koji mu odgovara – zaključio je.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here