O čemu su pričali Putin, Makron i Merkel?

0
EPA-EFE/CHARLES PLATIAU
Merkel, Makron i Putin

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsednikom Francuske Emanuelom Makronom. Razgovor lidera tri države održan je u formatu video-konferencije, saopštila je pres-služba Kremlja.

Tema razgovora, između ostalog, bila je situacija na istoku Ukrajine. Lideri su potvrdili da Minski paket mera iz 2015. godine, kao osnova za rešavanje sukoba u toj zemlji, nema alternativu.

– Predsednik Rusije ukazao je na važnost da ukrajinske vlasti ispune sve dogovore koji su ranije postignuti na najvišem nivou, pre svega o uspostavljanju direktnog dijaloga sa Donjeckom i Luganskom, i rešavanju pravnih aspekata specijalnog statusa Donbasa – ističe se.

Pored toga, ruski lider je u razgovoru sa Merkelovom i Makronom izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog eskalacije sukoba u Donbasu od strane Kijeva i praktično odustajanje od režima prekida vatre.

Putin, Merkelova i Makron razgovarali su i o situaciji u Belorusiji.

– Tokom razgovora o situaciji u Belorusiji Vladimir Putin je ukazao na nedopustivost mešanja spolja u unutrašnja pitanja suverene države – saopštava Kremlj.

Takođe se navodi da je predsednik Rusije tokom razgovora Merkelovoj i Makronu pružio odgovarajuća razjašnjenja objektivnih okolnosti u slučaju Alekseja Navaljnog.

Pored toga, tema razgovora je bio i odnos Rusije i EU.

– Ruska strana je ponovo saopštila da je spremna za obnavljanje normalne depolitizovane saradnje sa EU, ukoliko za to bude postojao interes druge strane – javlja Kremlj.

Posebna pažnja posvećena je zadatku udruživanja napora u borbi protiv pandemije virusa korona, ističe se u saopštenju Kremlja.

– U tom kontekstu lideri su se usredsredili na mere za sprečavanje daljeg širenja bolesti. Razgovarao je, između ostalog, o perspektivama registracije ruske vakcine ‘Sputnjik Ve’ (Sputnik V) u Evropskoj uniji, kao i mogućim isporukama i zajedničkoj proizvodnji te vakcine u zemljama EU  -precizirano je u saopštenju.

Putin, Merkelova i Makron razgovarali su i o Libiji, Siriji i iranskom nuklearnom programu.

– U suštini, razgovor je protekao u poslovnoj i otvorenoj atmosferi, dogovoreno je da se nastavi zajednički rad na svim aktuelnim temama – zaključuje se u saopštenju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here