EPA/Pavel Golovkin
Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin

Predsednik Rusije Vladimir Putin je razgovarao telefonom s turskim kolegom Redžepom Tajip Erdoganom o Ukrajini, situaciji u Nagorno-Karabahu, Siriji i Libiji.

Putin je svom sagovorniku skrenuo pažnju na provokacije Oružanih snaga Ukrajine u Donbasu, uključujući i primenu turskih dronova „Bajraktar“, navodi se u saopštenju pres službe Kremlja.

– Predsednik Rusije je ukazao na to da Kijev nastavlja sa destruktivnim ponašanjem kako bi onemogućio sprovođenje Minskih sporazuma. O tome svedoče i provokacije Oružanih snaga Ukrajine u zoni sukoba, uključujući i primenu turskih dronova Bajraktar. Naglašeno je da je neophodno da Kijev prekine sa bilo kakvim pokušajima primene sile na Donbas – navodi se u saopštenju ruske strane.

Predsednici Rusije i Turske su naglasili važnost poštovanja Minskih sporazuma i značaj normandijskog formata.

Jedna od tema je bila i situacija u Karabahu, a lideri su se složili da je potrebno nastaviti dalju koordinaciju kako bi se situacija rešila.

Predsednik Rusije je informisao turskog kolegu o zaključcima trilateralnog sastanka održanog 26. novembra u Sočiju na kome su učestvovali lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije. Tokom razgovora je potvrđena spremnost Bakua i Jerevana da sarađuju na obezbeđivanju stabilnosti u regionu.

Tokom razgovora su razmatrali i saradnju na temu energetike i poljoprivrede i u skladu sa tim je zaključeno da je neophodno organizovati još jednu sednicu Saveta za saradnju početkom sledeće godine.

Kada je reč o Siriji, Putin i Erdogan su izrazili zadovoljstvo nivoom interakcije u cilju stabilizacije situacije i uspostavljanja mirovnog procesa. Dogovoreno je da dve strane i dalje nastave zajednički rad u Idlibskoj zoni deeskalacije.

Još jedna spoljnopolitička tema je bila Libija u kojoj se 24. decembra održavaju izbori. Obojica su izrazila nadu da će oni biti uspešno održani i da će doprineti obnovi teritorijalne celovitosti, saopštila je pres služba Kremlja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here