EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko su tokom telefonskom razgovora posebnu pažnju posvetili zaoštravanju sukoba u Nagorno-Karabahu, saopštila je pres-služba Kremlja. Predsednici su obratili pažnju i na situaciju u Belorusiji, ali i jačanje saveza između dve zemlje.

Ističe se da je razgovor održan na inicijativu beloruske strane.

„Posebna pažnja je posvećena zaoštravanju sukoba u Nagorno-Karabahu. Dogovoreno je da se nastave kontakti na različitim nivoima“, navodi se u saopštenju Kremlja.

Takođe su razgovarali o situaciji u Belorusiji.

„Razmotreni su i različiti aspekti postizborne situacije u Belorusiji, uzimajući u obzir i dalje pokušaje spoljnog mešanja“, ističe se u saopštenju i dodaje da su strane uverene da će se uskoro problemi u Belorusiji rešiti.

Predsednici dve zemlje su potvrdili da imaju nameru da jačaju savez između dve zemlje.

„Razgovarano je o aktuelnim bilateralnim pitanjima, s akcentom na realizaciju sporazuma koji su postignuti tokom sastanka u Sočiju 14. decembra. Sa zadovoljstvom je konstatovano da vlade, ministarstva i resori dve zemlje preduzimaju konkretne korake u cilju daljeg razvoja bilateralne saradnje u svim oblastima, uključujuću međuregionalne veze. U celini, potvrđena je uzajamno raspoloženje za jačanje saveza Rusije i Belorusije“, saopštava pres-služba.

Tokom razgovora, predsednik Belorusije je izrazio zahvalnost na pomoći Rusije u borbi protiv širenja koronavirusa, prvenstveno zbog odluke o prioritetnoj isporuci ruske vakcine u Belorusiju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here