EPA/Ritchie B. Tongo

Rat u Ukrajini glavna je tema u medijima i izjavama svetskih zvaničnika, ali ako je verovati jednom od najuticajnijih američkih nevladinih instituta, postoji mnogo drugih ili prečih problema o kojima planeta treba da brine ove godine.

Savet za spoljnu politiku intervjuisao je više stotina stručnjaka za spoljnu politiku, uključujući zvaničnike u vladi i eksperte u tinktenkovima. Istraživanje je pokazalo da ove godine najveća opasnost vreba od potencijalnog sino-američkog sukoba zbog Tajvana. Prema oceni njujorškog tinktenka, postoji veliki rizik i da ruska ekonomija potone i isprovocira društvene i političke nemire, što bi pokrenulo spiralu nestabilnosti sveta koji je već destabilizovan ratom u Ukrajini. Kad je reč o Ukrajini, istraživači najveću opasnost vide u mogućnosti da se upotreba “nekonvencionalnog naoružanja prelije u druge zemlje”.

Dalje se kao pretnja svetkom miru i bezbednosti navodi severnokorejsko testiranje nuklearnog oružja i balističkih raketa dugog dometa. Tu je i rizik od nove krajnje desničarske izraelske vlade koja bi mogla da napadne Iran. Na kraju se pominju prirodne katastrofe i socijalni nemiri u Latinskoj Americi, koji bi mogli da dovedu do još većeg talasa migranata na meksičko-američkoj granici.

“Vašington post” prenosi da i Suzan Maloni, potpredsednica Instituta Brukings, skreće pažnju na Tajvan. Kako je izjavila, svaki razgovor koji je s američkim poznavaocima spoljnopolitičkih prilika vodila o Kijevu, ubrzo bi prerastao u razgovor o Tajpeju pošto je vašingtonska elita ubeđena da Kina sprema invaziju na Tajvan.

Prvi put otkako je Savet za spoljnu politiku 2008. počeo radi ova istraživanja, među pretnjama se nije našao veliki teroristički napad na Ameriku i njene saveznike.

– Era 11. septembra je gotova – zaključio je Pol Sters iz ovog instituta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here