R. Patković
Učesnici sastanka u Dortmundu

Savez srpskih udruženja Nemačke održao je redovnu sednicu u prostorijama KUD-a Srbija u Dortmundu. Prema najavama, očekivao se buran sastanak na temu manipulisanja rezultatima folkloraša na saveznim takmičenjima.

Još pre početka, izvršni deo saveza proverio je verodostojnost podataka koje bi predstavio prisutnima. Nije bilo prepoznatljivih tragova ko bi eventualno biti okrivljen. Zaključeno je da se raspoloživi tonski zapisi predaju ekspertima na detaljnu analizu. Gora se zatresla i rodio se miš od čega za sada SSUN nije imao štetu.

Na sastanku je vladala mirna atmosfera, a mnogi učesnici su posle diskusije pozdravljeni aplauzima. Nažalost, čulo se i to da Srbija nije pravna država, ali većina nije prihvatila tu konstataciju uz napomenu: “Kakva god da je, ona je naša otadžbina koju poštujemo i volimo.”

Razgovarano je i o evidenciji članstva i izveštaju o aktivnostima 2018/2019. godine. Sa žaljenjem je konstatovana odluka mladih folkloraša Radosti iz Leverkuzena o otkazivanju članstva u savezu, ali je posle diskusije Radost ipak ostala u savezu. Pristupom Balkan Artista iz Vizbadena i SNZ Mladost iz Berlina, savez je bogatiji za dva člana. Čuo se i izveštaj sa sastanka Saveta evropske smotre folklora u Beogradu. Raspravljalo se i o Dečjoj smotri folklora Nemačke.

Sastanku su prisustvovali predstavnici: KUD Zlatni opanak Berlin, Srbija Dortmund, Kolo Esen, Kolo Frankfurt, Mladost Hamburg, Ambasador Keln, Sloga Manhajm, Jugos Minhen, Srbija Novi Izenburg, SKC Ofenbah, “Vuk S. Karadžić” Raštat, Zora Ratingen, Nova generacija Šorndorf, Borac Solingen, SKC Sindelfingen, Sloga Štutgart, SC Štutgart, Kozara Štutgart, Vidovdan Frankfurt, Balkan Artist Vizbaden i SNZ Mladost Berlin.

Odlučeno je da SSUN sa 2.000 evra pomogne Eparhiju diseldorfsku i nemačku.

Proba

U popodnevnim satima začula se muzika sa prvog sprata. Tamo su mladi folkloraši Srbije pod budnim oko poznatog koreografa Velimira Agovskog pripremali novu koreografiju. U vreme ručka bio je pravi ugođaj slušati zvuke igara, a Srbija je inače bila primeran domaćin.