O životu pod bombama

0

Kristina Brzić i Sergej Kožul
 

Kristina je diplomirala glumu pre dve godine u Nišu, u klasi Irfana Mensura, i monodrama je bila njena diplomska predstava.

 

– To je priča o ličnom doživljaju NATO agresije, iz perspektive mlade žene koja je od bombardovanja svoje zemlje s lažnim pasošem pobegla, a zatim bila zatočena od jednog od agresora od kojih je i bežala – kaže Kristina.

 

Najlepše sa "Nadrealistima"

Kristina Brzić je dve godine u Paraćinu držala omladinsku školu glume. Igrala je niz uloga u teatru, ali kaže da joj je najlepše i najvrednije iskustvo bilo snimanje nove verzije TV serije "Nadrealisti".

Familija Kristine Brzić ima višedecenijske veze sa Australijom. Njen otac Dragan rodio se ovde i živeo do šeste godine, a onda se sa porodicom vratio u Srbiju, u Paraćin. Kristina se rodila tamo. Pre oko pola godine, pošto po ocu ima australijsko državljanstvo, doselila je ovamo. Za koji mesec, očekuje, doći će i njeni roditelji. Ocu će ovo biti prvi put da se nađe u Australiji od kako je napustio kao dečak.

Njenim dolaskom, mala pozorišna trupa "Pilipenda", koju je osnovao glumac Sergej Kožul, dobila je još jednog člana.

– Da li mi je susret sa Australijom bio šok? Nisam imala nikakav plan. Htela sam da dođem i nešto probam. Iskreno, za nas, na našem podneblju tamo nema neke budućnosti. Ovde jeste, imam nostalgiju, a nadam se da će biti mnogo bolje kad cela porodica bude opet na okupu.


Kao glumica, niste mogli da napravite karijeru u Srbiji?

– Tamo sam imala dobru karijeru, stvarno sam imala puno posla, ali, neka finansijska situacija… i tako. Tamo mi je samo to bio posao. Radila sam puno i izdržavala nekako. Ali, u tim uslovima, ne bih mogla da stvorim uslove da imam porodicu i da joj obezbeđujem sve što joj treba.

 

Tata i muzika

Kada joj tata Dragan dođe u Australiju, ovdašnja srpska zajednica dobiće još jednog dobrog muzičara, saznajemo od Kristine.
– Moj tata Dragan je šef poznate folk grupe Bon Ami. Interesantno je da je radio i muziku za moju predstavu – kaže mlada glumica.

A ovde?
– Ovde zaista i nemam želju da pravim veliku glumačku karijeru. Mnogo je ograničenja. Ali, ova monodrama je nešto drugo. Nju igram iz želje da pokažem ljudima, da vidi ovaj narod kroz šta smo prolazili, kao obični ljudi, žrtve agresije. Ali, glumu opet ne vidim kao glavni posao. To ne.

Kristina je za "Duplo ogledalo" osvojila nagradu "Carica Teodora" za najbolju žensku ulogu na međunarodnom festivalu u Nišu.

 

– Igrala sam u Srbiji i Bosni. Publika je dobro prihvatila tu priču jer govori o Jugoslaviji, o bombardovanju 1999. Priča govori o našem narodu, koliko je u stanju da podnese, jeste potresno, ali je ispunjena i komičnim elementima, verujem da će je ljudi prihvatiti i ovde.

Kristina nastupa sutra u Liverpulu, u dvorani centra "Hilda M. Davis" u ulici Bigge, a 6. decembra, predstava je u Wallace teatru Univerziteta NSW.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here