EPA-EFE/FILIP SINGER
Protesti u Nemačkoj

Dok je napolju sve vrilo na protestima protivnika Zakona koji daje prevelika ovlašćenja izvršnim vlastima da mimo parlamenta kao na prekom sudu donose mere ograničenja zbog korone, u sali Bundestaga, a potom i u Bundesratu (Veću pokrajina) sve je proteklo mirno, po kratkom postupku.

Posle izglasavanja zakona (u Bundestagu je 415 poslanika glasalo za, a 236 protiv) usledio je ubrzo i potpis predsednika Nemačke Franka Valtera Štajnmajera i priča je za sada završena.

Sve će biti objavljeno u službenom glasniku i odmah će biti primenljivo u praksi. To je i bila namera autora ovog alibija za nepopularne mere koje bi trebalo da štite društvo od pošasti zvane korona.

Na protestima oko Brandenburške kapije nije bilo “kritične mase”, pa je 2.200 policajaca za par sati odbranilo poslanike od gneva nevelikog broja ljutitih građana koji se nisu mirili sa otimanjem slobode zarad nekih viših ciljeva u koje ne veruju. Državni vrh sada ima moćno oružje – zakonsku potporu politici koja zaključavanjem zemlje nastoji da sačuva stanovništvo od opake bolesti koja je planeti već zadala mnogo bolnih udaraca.

Od sada će svako protivljenje takvoj politici Berlina biti – protivzakonito.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here