Vesti
Surferski raj u Gold Koustu je izuzetno primamljiv za investitore

Sudeći prema najnovijim podacima sajta realestate.com.au, investitorima u nekretnine su u ovom momentu najinteresatnija predgrađa u Kvinslendu.

Naime, od deset najtraženijih lokacija za februar 2022. dominira Kvinslend na listi od deset najpopularnijih, zauzimajući čak šest mesta.

– Kvinslend, a posebno jugoistočni Kvinslend, oduvek je bio popularna lokacija za investitore, ali mislim da je kovid donekle pogoršao stvari – rekao je Kameron Kušer, direktor ekonomskog istraživanja u PropTrack-u.

Prema njegovim rečima, ljudima koji nisu u mogućnosti Da se trajno presele na trenutno popularna tržišta, kupovina vikendice u jednom od njih postala je privlačnija opcija.

– Kvinslend takođe, ima tendenciju da ima daleko niže cene nekretnina od Sidneja i Melburna, i mnogo veće povraćaje od zakupnina. To je sve uticalo na odluku gde će se novac investirati – ocenjuje Kušer.

Tokom februara investitore je najviše zanimao Surferski raj (Gold Koust) i to stanovi gde je srednja cena 480.000 dolara, a prinos od zakupa je 6,17 odsto.

Kuće u Redbenk Plejnsu su na trećem mestu, gde je srednja cena 400.000 dolara, prinos je 5,31%. Stanovi u Sautportu su na četvrtom mestu, sa srednjom cenom od 442.600 dolara i prinos od 6,17 odsto.

Stanovi u centru Brizbejna našli su se na petom mestu sa srednjom cenom od 519.000 dolara, i prinosom od 5,27 odsto.

Gradovi i dalje interesantni

I pored činjenice da je zabeležena visoka stopa slobodnog prostora za iznamljivanje, dostižući vrhunac od 10,8 odsto u decembru 2020, centar Melburn nastavlja da izaziva interesovanje investitora sa stanovima koji su se rangirali na drugo najtraženije područje na nacionalnom nivou u februaru 2022.

Srednja cena stana u centru Melburna je bila 490.000 dolara, a prinos od zakupa je 4,37 odsto.

Majkl Pastrikos, menadžer prodaje u Raj Vajt Soutbenku i Port Filipu je naglasio da je primetio povratak investitora od januara.

– Naše stope slobodnih mesta su se vratile na stope pre kovida. Nekretnine se izdaju u roku od dve nedelje nakon što se oglase na tržištu, a postoji velika potražnja. Ujedno smo učili da se iznosi zakupnina vraćaju na nivoe koji su bili pre kovida – ističe Pastrikos.

Prema njegovom mišljenju, imajući u vidu situaciju u svetu u ovom trenutku, investitori gledaju gde da ’parkiraju’ svoj novac i gde je dobra investicija. Tako da je došlo do ponovnog oživljavanja tržišta nekretnina za iznajmljivanja u Melburnu.

– To je još uvek relativno pristupačno tržište. Kada govorimo o investicijama, nemaju svi značajan kapital za ulaganje u nekretnine, ali je to dobra ulazna tačka za mnoge investitore – mišljenja je Pastrikos.

Pored toga, zabelžen je povratak većeg broja sudenata na univerzitete što je imalo za posledicu i da su se mnogi roditelji odlučili da kupe stambene jedinice u centru grada.
Stanovi u Adejaldu su, takođe, bili interesanti investitorima, koji su se nađli na šestom mestu interesantinih lokadija. Srednja cena je bila 435.000 dolara, a prinos od zakupa je 5,59 odsto.

Kako je došlo do skoka cena nekretnina u centru Sidneja investitori su se u februaru okrenuli ka stambenim jedinicama u Vulongongu, koji je bio deveta najtraženija lokacija u Australiji. Deseto mesto su zauzeli stanovi u istoj državi samo u Port Mekvoriju.

Uslovi i dalje povoljni

Prema rečima Kušera, tržišni uslovi za investitore su i dalje povoljni, sa niskim troškovima zaduživanja i visokom potražnjom za iznajmljivanjem nekretnina širom zemlje.

– Iako su prinosi od zakupa opali, uz veoma niske kamatne stope i rastuće cene, tržište nekretnina je trenutno atraktivna opcija za ulaganje – naglasio je Kušer.

Iako su zbog kovida mnogi ivestitori prodali svoje nekretnine, što je uticalo da dođe do smanjenja ponude nekretnina za izdavanje i podiglo cene zakupa.

Pa i pored toga, kako je istakao Kušer sa obnavljanjem poverenja u tržište raste i broj prodati nekrednina.

Na šta obratiti pažnju?

Prema rečima Kamerona Kušnera, investitori treba da obrate pažnju na dva osnovna faktura prilikom kupovine imovine, To su lokacija i potražnja zakupaca.
– Ukoliko kupuju van glavnog grada, investitori takođe, treba da uzmu u obzir dugoročne pokretače i održivost potražnje za iznajmljivanjem. Ujedno je važno da razmotre kako izgleda buduća ponuda stanova na tržištu – naglasio je Kušner.

10 najprivlačnijih lokacija

Predgrađe Tip nekretnine Srednja cena Prinos od zakupa
1. Surfers Paradise, QLD stan 480.000 6,17%
2. Melbourne, VIC stan 490.000 4,37%
3. Redbank Plains, QLD kuća 400.000 5,31%
4. Southport, QLD stan 442.600 6,17%
5. Brisbane CBD, QLD stan 519.000 5,27%
6. Adelaide, SA stan 435.000 5,59%
7. Broadbeach, QLD stan 670.000 4,96%
8. Maroochydore, QLD stan 590.000 5,00%
9. Wollongong, NSW stan $650.250 3,94%
10. Port Macquarie, NSW stan $535.000 4,73%

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here